Söndagen den 3 oktober blir det avtackning för Madeleine Ingmarstedt efter många års arbete i kyrkans tjänst. Närmast väntar kyrkovalet där hon står med som tredje namn på POSK-listan i kyrkofullmäktige för Avesta och Grytnäs församling och första namn i stiftsfullmäktige.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Inom kort tackar Madeleine Ingmarstedt för sig men engagemanget för kyrkan fortsätter

AVESTA/GRYTNÄS Efter många år i kyrkans tjänst tackar Madeleine Ingmarstedt för sig. Det sista året har hon varit komminister i Söderbärke församling liksom i Avesta-Grytnäs pastorat fram till och med 31 maj. Närmast är det kyrkovalet som prioriteras och Madeleine Ingmarstedt är engagerad i POSK, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, sedan ett år tillbaka.

– Listan till kyrkofullmäktige för Avesta-Grytnäs församling har vi startat nu och där finns många kunniga representanter med varierande yrken. Gravskötseln har blivit en stridsfråga men det kommer att lösa sig med tiden, säger Madeleine Ingmarstedt som också är första namn på listan till stiftsfullmäktige.

Madeleine Ingmarstedt är född och uppvuxen i Vällingby där hon tidigt fick inblick i kyrkolivet och att hon skulle bli präst visste hon redan som barn.
– Jag har alltid tyckt om kyrkan och var tidigt med i olika verksamheter. Att jag skulle bli präst bestämde jag när min mormor gick bort. Då var jag elva år och fick en mer allvarlig bild av kyrkan.
När Madeleine Ingmarstedt var 17 år flyttade hon till Sala där hon gick på gymnasiet. Det skulle dock dröja innan hon prästvigdes och det berodde bland annat på hennes stora djurintresse.
Under nära 20 år drev hon hund- och hästsportbutiker i både Sala, Enköping och Västerås.
– Jag var även förtroendevald och hade dessutom sju egna afghanhundar som krävde mycket pälsvård. Det var en mycket aktiv tid men mitt kall var att bli präst.
Efter studier i Uppsala prästvigdes Madeleine Ingmarstedt den 12 januari 1997 och hon fick sin första tjänst som präst i Västerås. Där blev hon kvar i fem år och under tiden i Västerås höll hon också flera uppskattade djurgudstjänster.
– Det var jätteroligt. Det kom massor av folk till de här gudstjänsterna som också blev otroligt uppmärksammade av media.
Nu hade Madeleine bestämt att det var kyrkoherde hon ville bli och 2002 fick hon tjänsten som kyrkoherde i Avesta församling och från 2014 i Avesta-Grytnäs pastorat. Förra året lämnade hon den tjänsten och arbetet som komminister tog vid.
Under åren har hon kört igång många projekt och verksamheter för olika åldrar.
– Jag har varit med och byggt upp församlingens arbete från grunden och vi har lärt oss mycket. Det har uppstått en del problem men problem är till för att lösas och inte för att någon ska avgå.

Vilken är kyrkans viktigaste uppgift?
– Viktigast är förstås att föra ut evangeliet men sedan är det diakonin som ska genomsyra all verksamhet. Diakoni handlar om omsorg och delaktighet och innefattar allt från körverksamhet till kyrkogårdar och att ta emot och att närvara, säger Madeleine Ingmarstedt som vill att tröskeln till kyrkan inte ska vara så hög.
Hon lyfter också fram att Avesta galleria har fyllt en stor funktion.
– Det ska vara en samlingslokal för alla åldrar och där vi kan möta människor och visa upp vår verksamhet.

Största utmaningen?
– Det är att människor lämnar kyrkan och det är bättre att vara kvar och påverka arbetet. Kyrkan är med överallt och är en del av samhället.
Madeleine Ingmarstedt är förtroendevald M-politiker i Avesta och på frågan varför hon engagerat sig i POSK blir svaret:
– Jag var lite trött på partipolitiken i kyrkan och jag tycker att kyrkan ska styras av människor och inte av politiker.
POSK anser att de allmänpolitiska partiorganisationernas inflytande över Svenska kyrkan måste upphöra. De vill också medverka till att exempelvis uttalande från Svenska kyrkan ska ske utifrån teologisk grund och inte genom partipolitiska ställningstaganden.

Vad vill du lyfta fram i ert arbete?
– Jag vill påverka det som människor vill ha och musik i gudstjänsten är viktig, liksom barnverksamheten. Sen ska kyrkan vara i centrum för skolan i Grytnäs och precis som många andra vill vi ha välskötta gravar.
Gravskötseln har blivit en het potatis i församlingen och grundar sig i att det finns många gravar utan innehavare.
– Vi har inventerat och sökt innehavare och en del har vi fått kontakt med och flera har också tagit ansvar för gravskötseln. Vi vill också ha välskötta gravar men vi följer kammarkollegiets rekommendationer, säger Madeleine Ingmarstedt och fortsätter:
– Kyrkogårdens skötsel ska övergå till begravningsverksamheten. Begravningsavgiften är obligatorisk vare sig du är med i Svenska kyrkan eller inte och den täcker kostnaden för att anlägga och sköta kyrkogårdar.
Söndagen den 3 oktober avtackas Madeleine Ingmarstedt men hon älskar sitt arbete och kommer att ställa upp som vikarie vid behov.

Vad ska du göra som pensionär?
– Jag har skaffat husbil som jag och särbon rest med i sommar. Det har varit rena avkopplingen så det ska vi fortsätta med. Sen har jag två bonusbarn som står mig nära från mitt förra samboförhållande.
På frågan om det finns några djur att ta hand om blir svaret:
– Nej och det kanske är bra med tanke på att jag vill ut och resa lite. Under åren har jag haft tolv katter och tolv hundar så jag har nog klarat av den delen, säger Madeleine Ingmarstedt och ler.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS