ANNONS

Från vänster: Ann-Sofie Sterio-Sjöström, ABF, bibliotekschef Gunn-Marie Bergström, Maria Hed, arrangemangsansvarig och kulturkonsulent Eva Ersbacken.
Foto: Niclas Bergvall

Innehållsrik höst väntar på Hedemora bibliotek

En aktiv höst! Så kan vi sammanfatta det som kommer att hända på Hedemora bibliotek framöver. Bland annat kommer tre ”heta” föreläsare till de författaraftnar som arrangeras.

Hedemora bibliotek kan presentera ett fint ”startfält” med föreläsare de närmaste månaderna.
Vad sägs om Stina Wollter, Ebba Witt-Brattström och Dick Harrison.
– Det här var vad vi fick till under coronatider, men vi är mycket nöjda med den trion, ler Maria Hed, som är ansvarig för arrangemangen på biblioteket.
Tre föreläsare som kommer att ”fylla” biblioteket.
– Det kommer att vara stor efterfrågan på biljetter eftersom vi i coronatider bara tar in 40 åhörare. Fler får helt enkelt inte plats, säger bibliotekschef Gun-Marie Bergström.

Författarafton kommer att genomföras 21 oktober (Wollter), 26 november (Witt-Brattström) och 20 januari (Harrison).
– Vi har gjort i ordning en handlingsplan för föreläsningarna utifrån Folkhälsomyndighetens direktiv. Dessutom släpper vi bara två biljetter per bokningstillfälle, säger Maria Hed.
Arrangemanget genomförs i samarbete med bland andra ABF.
– Samarbetet har pågått i 13 år och biblioteket i Hedemora har ett rykte om sig att ha bra arrangemang, berättar Ann-Sofie Sterio-Sjöström på ABF.

Men det händer mycket mer på biblioteket, bland annat ska en dramatiserad saga som heter ”Den gula sagokorgen” spelas för barn mellan 4-8 år lördagen den 10 oktober.
Lägg därtill babybokstund för de minsta, 4-9 och 10-18 månader, under hela hösten. Detta sker på tisdagsförmiddagar.
Och musik för de minsta, 0-3 år, kommer det att bli den 24 oktober med Pia Andersson.
– Vi kommer även få besök av polisen Thomas Norström som läser en saga, det brukar vara populärt, berättar Maria Hed.
Datumet för det är tisdagen den 27 oktober.
Samma dag är det övernattning för barnens gosedjur.
– Förra året var det 20 gosedjur som lämnades in.

På programmet finns även filosoficafé (den 12 oktober och 9 november) under ledning av Tommy Karlsson och boktimmen 20 oktober och 1 december.
Familjelördag med kultur är också ett arrangemang i ett samarbete mellan Hedemora kommun, Bilda, NBV, Sensus och ABF. Den 7 november är det ”Ronja och Ronny Räv flyttar hemifrån” med teater Räv i Långshyttan och den två veckor senare är det sagoteater med fröken Kazash, ”Att vara en flodhäst” i biblioteket. Det avslutas med med en uppmaning att bygga och dekorera pepparkakshus tillsammans i Garpenbergs Folkets hus den 21 november.
Summa summarum: Det händer en del den närmaste tiden.

Lite mer info om författaraftnarna
21 oktober: Stina Wollter.
Författare, radiopratare, kroppsaktivist, konstnär med mera. Stina gav 2018 ut boken ”Kring denna kropp” där hon skildrar människor och händelser som berört och påverkat henne.
26 november: Ebba Witt Brattström.
Litteraturvetare, professor och författare. Ebba har gett ut bland andra ”Historiens metoo-vrål”, ”Kulturkvinnan och andra texter” och ”Århundradets kärlekskrig”.
20 januari: Dick Harrison.
Historiker, professor och författare. Han författarskap omfattar både svensk och internationell historik. Bland annat har han skrivit ”Folkvandringstid” och ”Slavarnas historia”.
För mer information: www.hedemorabibliotek.se

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS