ANNONS

Foto: Dreamstime

”Ingen ska få sko sig på vår välfärd”

Borlänge kommun påbörjar arbete med myndighetssamverkan mot välfärdsbrott. – Ingen ska få sko sig på vår gemensamma välfärd, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den 2 februari beslutade kommunstyrelsen att påbörja arbetet med myndighetssamverkan mot välfärdsbrott.
Kommunen vill samverka med andra myndigheter för att ta krafttag mot välfärdsbrotten.
Samverkan mot ekonomisk brottslighet i välfärden handlar om att öka och befästa tilliten till välfärdssystemen genom att minska brottsligheten riktad mot den, i en planerad och särskild satsning för att komma åt enskilda personer, föreningar och företag som på ett brottsligt sätt livnär sig på den gemensamma välfärden.
– Ingen ska få sko sig på vår gemensamma välfärd. När man betalar skatt så ska man veta att pengarna går till att stärka Borlänges välfärd. Våra gemensamma resurser ska gå till en bättre skola för våra barn och en bättre omsorg för våra äldre i Borlänge. Jag kommer aldrig acceptera att en enda krona hamnar i brottslingars fickor, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Erfarenheter från olika rapporter, utredningar och även rättsprocesser gällande välfärdsbrott som de senaste åren nystats upp visar att det finns möjligheter att förebygga, upptäcka och ingripa mot fusk och bedrägerier genom samarbete.
För att minska välfärdsbrotten är samverkan mellan olika myndigheter av största vikt. Kriminella ska inte kunna gömma sig mellan olika system som inte pratar med varandra. Borlänge vill bland annat fördjupa samarbetet med Polisen, Skatteverket, Försäkringskassan, Region Dalarna och Tunabyggen. Men även fler aktörer kan komma att bli aktuella i samverkan.
– Samverkan mellan myndigheter ska leda till ett effektivare och mer ändamålsenligt informationsutbyte och kontroll. Vårt mål är att detta ska leda till att fler kriminella hamnar på vår radar. Det ska helt enkelt inte löna sig att begå brott i Borlänge, säger Jan Bohman (S) Kommunstyrelsens ordförande.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS