ANNONS

Den 2 mars gjorde Marita Skog sin första arbetsdag som kommundirektör i Säter. Hon trivs i Säter, som hon tycker är en välkomnande kommun.
Foto: Pär Sönnert

Ingen mjukstart för nya kommundirektören

SÄTER Det blev ingen mjukstart på jobbet för Säters nya kommundirektör Marita Skog. I stället fick hon rivstarta arbetet på grund av coronavirusets spridning.

Den 2 mars gjorde Marita Skog sin första arbetsdag som kommundirektör i Säter.
– Jag hann väl jobba en vecka ungefär innan coronakrisen bröt ut helt. Det var bra för mig med en rivstart. Vi fick aktivera stabsläget direkt och sedan dess har vi fortlöpande möten om coronaviruset. Den kommunala verksamheten kan inte pausas speciellt mycket utan det måste rulla på, säger Marita Skog.

Varje vecka har hon digitala möten, bland annat med andra kommunchefer i regionen och landet.
– Vi kanske kan lära oss något av coronakrisen, exempelvis att bli bättre på att ha digitala möten som kan spara tid. Och kommunikation är viktigt i detta, att vi förmedlar korrekt information till kommuninvånarna, säger hon.

Marita Skog kommer från Torshälla utanför Eskilstuna och har jobbat som kommundirektör i både Vingåker och Härnösand. Närmast kommer hon från en tjänst som utvecklingsdirektör i Eskilstuna kommun.
– Men jag var sugen på kommundirektörsjobbet igen och tittade lite efter sådana tjänster, på veckopendlingsavstånd från Eskilstuna, och så dök den här tjänsten upp här i Säter. Det lockade att få jobba mycket med utveckling, berättar Marita Skog.

Vad visste du om Säters kommun innan du sökte jobbet?
– Inte så mycket. Jag visste att Säter låg i södra Dalarna och kände till Säterdalen och Gustafskorv, som jag gillar och har köpt många gånger. Sedan läste jag på lite mer och lärde mig att Säter har en rätt så bra ekonomi och är en liten kommun. Hittills har min bild av Säter stämt bra överens med verkligheten.

Vad tycker du om Säters kommun hittills?
– Säter är väldigt välkomnande och påminner lite om Vingåker, en mindre landsbygdskommun. Det gillar jag. Det är smidigt att jobba i mindre kommuner där det är nära till politikerna. I större kommuner nischar man sig på olika områden men här får jag göra lite av varje.

Hon har hittat en lägenhet i centrala Säter och veckopendlar från sitt andra hem i Torshälla, 15 mil bort.
– Det känns viktigt för mig att jag bor här i Säter. Men jag märkte att det är bostadsbrist, det var inte det lättaste att hitta en bostad, säger Marita Skog.

Just bostäder tycker hon är en viktig fråga för Säters kommun framöver.
– Det är bra att det byggs bostäder och det är positivt att Säter är en boendekommun där ungdomar och barnfamiljer vill bo. Att man bor här och kan pendla till jobbet.

Vilka utmaningar står Säters kommun inför framöver?
– Att utveckla Säterdalen ytterligare och att utveckla och kanske förtäta Skönviksområdet. Bostadsbyggandet är fortsatt viktigt. Sedan behöver kommunens lokaler optimeras och det finns några gamla idrottsanläggningar som behöver rustas. Redan nu renoveras ju Skönvikshallen och det är väldigt bra. Vi tuffar på, säger Marita Skog som även ser fram emot att bekanta sig ännu mer med kommunen.

– Jag hann besöka Gustafs och Stora Skedvi innan coronakrisen eskalerade, men vi åkte mest bara igenom och hann inte stanna till, säger Marita Skog.

Fakta, Marita Skog:
Ålder: 62 år
Bor: i Säter och Torshälla.
Familj: Särbo och har två söner: Daniel, 30 år, som bor i Östersund med Julia och barnbarnet Elvin som är 1,5 år, samt Jonatan, 27 år, som bor i Jönköping.
Intressen: Jag gillar att promenera, vandra i fjäll, utförsåkning, långfärdsskridskor, dans (har varit på Dansbandsveckan i Malung flera gånger), design, trädgård umgås med barn och barnbarn samt vänner.
Yrkesbakgrund: Naturvetare, skolledare, regionalutvecklingsdirektör i Västernorrland, kommundirektör i Härnösand och Vingåker nu senast utvecklingsdirektör i Eskilstuna kommun.
Vad är det bästa med Säter (hittills): En välkomnande kommun med härlig natur, bebyggelse och vatten. Kommunen är välskött och har intressanta utvecklingsprojekt. Det vill jag vara med och möjliggöra.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 20, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS