ANNONS

Polska konstnären Olek deltog 2016 och återkommer nu. Hon har gjort en film som ger begreppet flyktingströmmen ett ansikte och en identitet.
Foto: Karolina Pajak

Illusioner på årets Avesta Art

AVESTA. I mitten av maj är det premiär för årets utställning av samtida konst i Verket, Avesta Art. Utställningen har fått titeln Illusioner/Allusioner. 13 konstnärer medverkar.

Olek återkommer denna gång med korta filmer om Lama och Sara som var några av de kvinnor som hjälpte henne att virka. Deras berättelser om flykten från Syrien fångade Olek som gjort en film som ger begreppet flyktingströmmen ett ansikte och en identitet. Filmen kommer att projiceras på skärmar i anslutning till den virkade stuga som legat till grund för Oleks konstverksvideo “In the Blink of an eye”.

Titeln för utställningen i stort är alltså Illusioner/Allusioner. Allusion är ett begrepp när man i ett konstnärligt verk syftar på någonting annat utanför verket, antingen i ett annat konstnärligt verk eller på något fysiskt, riktigt fenomen. Illusioner får nog de flesta att tänka på trollkonstnärer och illusionister. Årets utställning är såklart ingen illusion eller synvilla, men det kan kanske komma att uppfattas lite så. De 13 konstnärernas verk utgör ett annorlunda sätt att se på omgivning och verklighet, och vi som betraktare måste sedan förhålla oss till om det kan vara sant eller falskt.

Åsa Jungnelius är en av de 13 konstnärerna som nu är i färd med att skapa och förbereda sina installationer inför utställningen. Åsa är lektor på Konstfack och konstnärlig ledare för Residence-In-Nature. Hon bidrar i år med sina verk “Akta annars kommer jag och tar dig” – ett storslaget gestaltat kvinnokön, samt installationen ”Brunnen – En studie i relationen mellan hålet och pålen”. Den senare är ett resultat av att Åsa följt en överbliven brunn från ett jordbrukarsamhälle in i ett industrisamhälle. För henne utgör naturen det cirkulära system vi alla ingår i, där förruttnelseprocessen möjliggör återväxt.
– Jag tycker det ska bli roligt att få delta i Avesta Art. Det är ju en ort i förändring men med rötter i gamla brukstraditioner. Jag själv har levt många år i en före detta bruksort i och med att jag tidigare jobbat en hel del för Kosta Boda och varit deras huskonstnär som på så vis kunnat skapa arbete och produktion med mening och innehåll, säger Åsa i ett pressmeddelande.

En annan av konstnärerna är Torsten Jurell som ofta jobbar skulpturalt och gärna med influenser från Kina där han jobbat i 12 år. Där har han också sin egen ateljé.
– Jag jobbar med multimedia, och här tar jag bilden av mina skulpturer ett steg vidare. Med ljus skapas skuggor av figurerna i färdiga konstverk jag har. Genom att utnyttja platsen blir skuggeffekten en viktig beståndsdel för hela bilden. Skulpturen är den ena sidan. Skuggan blir något helt annat, berättar Torsten Jurell.

De medverkar i årets Avesta Art:
Christian Andersson, Natalia Batista, Malin Bobeck Tadaa, Tommaso Bonaventura, Karin Ehrnberger, Ann Eringstam, Helga Härenstam, Åsa Jungnelius, Torsten Jurell, Tove Kjellmark, Haruko Maeda, Markus Kåhre, OLEK.

Publicerad i Annonsbladet v 10 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS