ANNONS

Jan Lindström och Lars-Åke Hedlund har många minnen att dela när det träffas för att prata idrott i allmänhet och friidrott i synnerhet.
Foto: Mikael Eriksson

IK Stål 60-års jubilerar

AVESTA. IK Stål firar 60 år. Klubben bildades 1959 när friidrottarna valde att lämna Avesta IF och bilda eget. Jubileet firas 23 mars med en födelsedagsfest för nya och gamla medlemmar.

Mr Stål kan man kanske kalla Lars-Åke Hedlund. Han har varit med under alla de 60 år som friidrottsklubben IK Stål existerat. Han har representerat klubben som aktiv, ledare och tränare.
– Jag var ordförande under 25 år, säger han.

Idag är det Lars-Åkes dotter Marie som tagit över som ordförande.
Den 23 mars är födelsedagsfesten inplanerad. Ett firande dit de hoppas att såväl gamla som nya medlemmar ska komma.
Tillsammans med Jan Lindström har Lars-Åke slagit sig ned hemma i soffan för att minnas och berätta lite om klubben.

Fram till och med 1959 sorterade friidrotten som en sektion av dåvarande Avesta IF, men då bröt sig friidrottarna loss och bildade IK Stål.
– Vi fick lämna in förlag på vad klubben skulle heta, och IK Stål passade bra då Avesta är en stålstad, säger Lars-Åke.
Den som drev på frågan att friidrottarna skulle bilda eget var Arne Nordlöv, han blev även
förste ordförande.

Föreningens hemvist har varit Avestavallen som stod klar samma år som föreningen bildades. Att det är mycket som hänt genom åren förstår man av samtalet mellan Jan och Lars-Åke. Då handlade om kolstybb, stavhoppsstavar av bambu och gropar fyllda med sand, i bästa fall sågspån, att landa i. I dag är det glasfiberstavar, tartanbanor och mjuka mattor att landa i när man svingat sig över höjd- eller stavhoppsribban.

Terrängserien är ett arrangemang som funnits med nästan lika länge som klubben. Storhetstiden var under 90-talet då lockade löptävlingen runt 130 personer idag är det ett betydligt blygsammare deltagarantal.
– Stålstafetten under 60-talet med start i Krylbo, säger Lars-Åke är ett arrangemang han minns.
Det var en folkfest som lockade stora åskådarskaror. Lagen bestod av sex, sju löpare och som avverkade olika sträckor där den kortaste var 400 meter.

Föreningen har även stått värd för större arrangemang, kronan på verket är kanske Junior-SM 1961. På senare år även Veteran-SM och Veteran-DM. Numer är dock tävlingsarrangemangen vilande.

Klubben har fostrat många meriterande idrottare. När Jan och Lars-Åke hjälps åt att bläddra i minnenas album dyker en hel del namn upp; Nils-Gunnar Lindqvist, Anne-Marie Nordqvist och Lars-Åkes egen dotter Helena. I nutid Ida Thunberg samt Andreas och Armand Duplantis.

IK Stål är i dag en ungdomsförening med mål att ge en grund till att idrotta och för dem som vill kunna söka sig vidare till större klubbar när karriären eller framgången så kräver.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 11 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS