ANNONS

IK Heros – en klassisk klubb som är på väg uppåt igen

Häng med på ett historiskt besök hos Smedjebacksklubben IK Heros. Men du får även veta hur det står till med den 106-åriga klubben i dag.

Vi kan kalla IK Heros för en klassisk bandyklubb. Givetvis tack vare de elva säsongerna i den högsta serien. Men även om det är många år sedan klubben var med i de högre divisionerna är klubben optimistisk inför framtiden.

Vi tar oss först tillbaka till de gyllene åren när IK Heros spelade i den högsta bandyserien. Första gången var 1940 – den senaste säsongen 1965/66. Under dessa år var klubben en av de bästa i vårt land.
Pratas det om storhetstiden i dag?
– Det är klart att vi som är lite äldre gör det, men det har också varit en belastning för föreningen. Men det är klart det finns en stolthet, säger ordförande Stig Persson.

Klubben bildades redan 1915 och först ut var friidrott, som på den tiden hette allmän idrott.
Fotboll blev en sektion i mitten av 20-talet och faktum är att IK Heros spelat fyra säsonger i den gamla division 3-serien – senast 1966.
Men fotboll har inte spelats sedan 1977, då blev det åttondeplats i division 5. Efter den säsongen bröt sig fotbollen ur IK Heros och bildade Smedjebackens FK.

Stig Persson, ordförande i IK Heros. Foto: privat

Friidrotten är aktiv och bland annat så blev Olle Hübert svensk mästare i spjut i P17-klassen så sent som i fjol.
Vi får förstås inte heller glömma Harald ”Slaktarn” Andersson (1907-85), diskuskastaren som tog EM-guld 1934 och som blev svensk mästare fyra gånger, 1932-35. Han representerade IK Heros fram till 1932.
Bandyn togs upp 1917 och är fortfarande aktiv även om den pågående säsongen tidigt blev nedlagd, i alla fall alla matcher.
– Vi är i dag cirka 200 medlemmar, berättar Christer Jacobsson, som varit med i föreningen på något sätt i närmare 60 år.
Numera är han bland annat lagledare för klubbens herrar, som håller till i division 2, men Christer har även varit ordförande och sportchef.
– Det är tufft för bandyn på små orter. Många flyttar för studier eller arbete, säger han.
Eller så flyttar de för att spela i en annan klubb och Heros har genom åren producerat en hel del elitspelare.

Christer Jacobsson i IK Heros. Foto: Niclas Bergvall

Vem är den mest kända?
– Stefan Andersson. Han spelade 21 säsonger med Sandvikens AIK och var med i nio SM-finaler. Det blev fyra guld för honom, berättar Christer
Christer Jacobsson har givetvis koll på det mesta och följde släktingen Stefan under hans karriär.
– Han var även med på VM 1992.
Tilläggas kan att Stefan gjorde 422 mål på 601 serie- och slutspelsmatcher och att han kallades ”Pumpen”. Anledningen? Han ärvde det av sin far och även farfar, som skötte vattenverket i Smedjebacken.
Svenska mästare har också Björn Persson (Västerås SK) och Hanna Nygren (Sandvikens AIK och AIK) blivit.
– Men det är många spelare från klubben som spelat högt upp i seriesystemet med andra klubbar, påpekar Stig Persson.

Sedan en tid har IK Heros ett samarbete med Västanfors IF, som håller till i allsvenskan och även Grängesberg BK, som likt Heros spelar i division 2.
– Det skulle inte fungera för oss om vi inte hade spelare från Västanfors och ett samarbete med Grängesberg. De flesta spelare i A-laget kommer från Västanfors. Vi har också några från bland andra Borlänge i laget, säger Christer Jacobsson.
De viktigaste i en förening, och det gäller i princip alla, är ungdomarna. Har man en riktigt bra ungdomsverksamhet brukar det på sikt innebära framgång för representationslaget.
– I dagsläget har vi ett ungdomslag i seriespel, de är födda 2007-11. De är närmare ett 20-tal spelare och de fyra ledarna är verkligen engagerade, berättar Stig Persson.
– Det gäller att hålla i ungdomarna, det är de som är framtiden, påpekar Christer Jacobsson.
Det finns även skridskokul för de allra yngsta, en aktivitet som lockar många.
– Man kan säga att vi som förening har varit ned i källaren, men nu känns det som om det vänt och vi har något på gång. Under vintern har det varit många på bandyplanen och kanske kan det ge oss ett uppsving, säger Stig Persson.

Något seriespel blev det inte under pågående säsong. Faktum är att endast en match hann spelas innan coronapandemin satte stopp. För IK Heros betyder det att de inte spelat en enda match säsongen 2020/21.
– Vi hann inte ens spela någon träningsmatch, säger Christer Jacobsson.
Tränare för klubbens herrar är Patrik Selin tillsammans med Johan Hahne.
– Båda har spelat i klubben och Johan gjorde ett par matcher i fjol när det var tunt med folk, berättar Stig Persson.

Herosvallen är klubbens hemmaplan och isanläggningen är från 1998.
– Under två säsonger har vi inte kunde använda den, men nu är den reparerad för en miljon och fungerar igen. Det mycket tack vare ett samarbete med kommunen, berättar Stig Persson.
Persson har ägnat många timmar åt boxningen och då främst Smedjebacksklubben BK Sving. Men för snart tio år sedan klev han i bandyklubbens organisation.
– Bandy är en underbar sport, men det är tufft att utöva med de milda vintrarna, säger han.

Noteras kan att mycket av det gamla materialet om IK Heros försvann i och med branden i klubbstugan 1978.
– En hel del saker brann inne. Hur branden uppkom är inte klarlagt, men det kan ha varit bastun som startade den, berättar Christer Jacobsson.
Nu blåser det lite medvind i föreningen och gissa om det kommer att vara spelsugna bandyspelare när vi närmar oss nästa vinter.

IK Heros 1964. Övre raden från vänster: Kurt "Pumpen" Andersson, Hans Bergman, Sune Larsson, Björn Persson, Sture "Skepparn" Hellström, Kurt Hedkvist och Bengt-Olov Karlsson. Nedre raden från vänster: Börje Eriksson, Barry Jakobsson, Göran Engström, Ove Persson och Hans Hellström. Foto: IK Heros

Protesten kastades bort
IK Heros bildades 1915, men det var först 1916 som klubben fick sitt namn. Men det var inte alla som gillade valet av namnet.
När klubben bildades i Morgårdshammar 1915 var det ett 40-tal som anslöt och blev medlemmar. Vad klubben skulle heta var dock inte klart och 1916 föreslogs namnet Idrottsklubben SM (Smedjebacken – Morgårdshammar).
Men det gillades inte av dåvarande styrelse.
Ett annat förslag var Viking, men det gick inte eftersom det var upptaget.
Då var det någon som kom med förslaget IK Heros och så fick det bli.
Men två år senare, 1918, var det en man som protesterade – han hette Hero i efternamn.
Styrelsen lyssnade dock inte på mannen och kastade bokstavligen ”protestbrevet” i papperskorgen.

Fyller 106 år i år
IK Heros bildades den 30 augusti 1915 och i dagsläget har de bandy-, friidrott- och tennissektioner.
Tidigare har det även funnits fotboll i klubben från Smedjebacken, senast ett herrlag deltog i seriespel var 1977.
Klubben klev in i bandyns seriespel 1931, men var redan i slutet av 20-talet med i utslagnings-SM.
Heros har spelat elva säsonger i Sveriges högsta division för herrar: 1940, 1942, 1943, 1944, 1945, 1960, 1961, 1962, 1963, 1963/1964 och 1965/1966.
Senaste säsongen i högsta serien tog Heros tio poäng efter fyra segrar, två oavgjorda och tolv förluster (målskillnaden var 46-99).
Klubben har också flera DM-tecken, det första vanns redan 1934 efter seger mot Holmens IF med 3-2.
I fotboll har klubben spelat fyra säsonger i Sveriges tredje högsta division: 1943/44, 1945/46, 1946/47 samt 1966.
Övriga sektioner som funnits i klubben är curling, orientering, skidor, handboll, konståkning, gång, cykel och simning.

Slog världsrekord
Han föddes i USA av svenska föräldrar och kom till Sverige 1910 som treåring. Harald ”Slaktarn” Andersson blev så småningom en av Sveriges genom tiderna bästa diskuskastare. Redan 1928 slog han igenom och tävlade fram till 1932 för IK Hero, därefter IFK Falun.
Han vann fyra SM-guld (1932-35) och ett EM-guld (1934). Samma år satte han världsrekord (52,42) vid tävlingar i Oslo och blev tilldelad Svenska Dagbladets Bragdmedalj.
Harald slog det svenska rekordet vid flera tillfällen och första gången var den 27 juli, då raderade han Oskar Andersson-Zallhagens rekord i diskus från 1916.
Harald vann även junior-DM i boxning, spelade bandy i IFK Falun och tangerade det svenska rekordet i tyngdlyftning.

Här har ni några andra framgångsrika friidrottare.
Sven Olof ”Penta” Eriksson (1929-99) vann SM-guld på 400 meter häck 1954 och 1956 och han var med på ett OS och ett EM.
Herman Kristoffersson var med på en landskamp på 110 meter häck på 40-talet.
Bo Persson vann ungdoms-SM i tresteg 1968.
Erik Englund tog SM-silver på 1 500 meter 1934.
På senare har bland annat dessa nått framgångar: Susanne Sandqvist, Kristin Trondset, Pernilla Dahlstedt, Katrin Nordkvist, Conny Ekstrand, Johannes Andersson, Andreas Eriksson och Mikaela Johannesson.
Tor Trondset vann veteran-VM i tiokamp 2011 i 65-årsklassen.

Foto: Tommy Karlström
Foto: Tommy Karlström
Foto: Tommy Karlström
Foto: Tommy Karlström
Foto: Tommy Karlström
Foto: Tommy Karlström
Foto: Veronica Rigtorp
Foto: Veronica Rigtorp
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS