Ingrid Haglund och Neri Berg passade på att ta en vilopaus på prins Gabriels bänk vid Kärleksudden, när de besökte Säterdalen.
Foto: Veronica Rigtorp

Idylliska Säterdalen bjuder på natursköna upplevelser

SÄTERDALEN. Luften är fri och i Säterdalens reservat och Säterdalens park kan var och en njuta av både luften och den natur som där finns. Ett av länets 360 naturreservat.

Detta år har i Sverige utsetts till Friluftslivets år och vad kan vara mer passande nu när vi är mer ute i naturen än vi varit på länge. Delvis beroende på pågående pandemi, då resor till exotiska ställen långt bort har fått väljas bort.
Då har den svenska naturen i vårt avlånga land fått visa upp hela sitt spektrum av nyanser.
Säterdalen är som bekant ett välbesökt utflyktsmål och har så alltid varit. Här finns något för alla. Länsstyrelsen Dalarnas naturreservatsförvaltare Anki Alfredén berättar att de samverkar med Säters kommun för att det ska bli en helhet av parken och naturreservatet. Kommunen sköter parkdelen.
Många är de som besöker dalen och stannar vid lekparken, tar en kopp kaffe i Säterdelens café eller en tur bort till fäboden för en titt på djuren. Många missar då reservatet som börjar strax bortom kröken.
– Vi vill få besökarna att gå runt kröken så att de kommer till reservatet. Tillsammans jobbar vi på en plan att få besökarna i parken att hitta ut i naturreservatet, berättar Anki Alfredén.

Länsstyrelsen Dalarnas naturreservatsförvaltare Anki Alfredén och Leif Olofsson Helldal, tar en välbehövlig fika vid Prins Gabriels rastplats.

Länsstyrelsen Dalarna jobbar med att utveckla reservatet. Det mest kända på senare tid är prins Gabriels rastplats och bänk på Kärleksudden. Väl värd att besöka.
Men vi börjar där många vänder.
Efter fäboden, följ gångvägen på vänster sida om Ljusterån. Vid en öppen plats finns olika aktivitetssaker att låna från Fritidsbanken och gott om plats att kicka lite boll. Lyft blicken och se de fågelholkar som eleverna i Kungsgårdskolan i Säter tillverkat som en del i gåvan till prins Gabriel.
Stigen till rastplatsen är bred och fin, där den slingrar sig nära tjärnen och den branta dalens vägg. Stigen är tillgänglighetsanpassad med rejäla sargkanter. På ena sidan stigen blänker tjärnen Näsåkerspussen och efter en stund kommer besökare fram till en väl tilltagen rastplats med rejäl eldstad och tak för eventuella regndroppar.

Jona och Juni upptäcker Säterdalen

Strax bortom denna plats återfinns prins Gabriels bänk vid Kärleksudden.
– Nu i pandemitid funderar vi hur vi kanaliserar besökarna så att inte alla är på samma ställe. När vi har många besökare sätter det också press på oss att det ska vara städat och att det ska finnas ved vid rastplatserna bland annat, säger Anki.
– Det blir ju alltid skräp här när det är folk här, men de flesta är duktiga och tar med det hem. Vi är tacksamma för alla som plockar med sig sitt skräp, och räknar med att tar man med det hit, tar man med det hem. Ett tips är att ta med en skräppåse.

Just den dagen som Annonsbladet träffar naturreservatsförvaltarna Anki Alfredén och Leif Olofsson Helldal, porlar bäcken och småfåglar av alla de slag kvittrar glatt.
De många nedfallna träden, så kallad dödved, och de många lövträden är viktiga för insekter och andra djur. Här finns även bäver, men ingen syns till just den här dagen. Mer än bäverskulpturen efter vägen mot reservatet.

Det finns gott om skyltar och tavlor i området.

Bävern är inte den enda nyheten på kort tid, förnyad vägvisning och informationsskyltar hjälper besökaren.
– Säterdalen är känt för sina vitsippor och har även stor blåklocka, berättar Anki.
Den täta grönskan och de branta väggarna i dalen ger ett magiskt intryck tidiga morgnar och sena kvällar.

Säterdalens naturreservat bildades 2001 och är 451 hektar och ligger i Säters kommun. Förvaltare är länsstyrelsen. Reservatet ingår i Natura 2000.
I reservatet är det inte tillåtet att:
Skada växande eller döda, (stående eller ikullfallna), träd och buskar, gräva upp växter, insamla mossor, lavar eller vedsvampar.
Cykla eller rida annat än på de leder som är markerade för cykling och ridning. Utöver dem är det även tillåtet att cykla på vägarna som korsar området vid Norddalen, Åbron och Ljusterbron.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Länsstyrelsen Dalarnas krysslista ger möjlighet att utmana familj och vänner.
Vem kan kryssa flest?
Krysslistan innehåller namnen på alla naturreservat i Dalarnas län – över 360 stycken. Utmana dig själv att besöka alla eller börja med länets 33 mest besöksvärda naturreservat.
Nya reservat bildas hela tiden.

Källa: www.lansstyrelsen.se/dalarna/naturreservat

Några andra av länets 360 reservat
Avesta: Fullsta, Krokbäcken.
Borlänge: Gyllbergen, Holmsjöarna.
Falun: Våckelberget och Våckelbergets skogar, Källmyrarna, Lugnet.
Gagnef: Trolldalen.
Hedemora: Kloster, Lilla Älvgången.
Ludvika/Smedjebacken: Skatt-lösbergs by, Långmyran, Jätturn.
Säter: Bispbergs klack, Säterdalen.
Norberg: Klackbergets naturreservat.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS