ANNONS

Idrak Amirli och hans syster Nigar Amirzada har flytt från sin forna hemstad Baku till Hedemora. Idrak satsar nu på en framtid som konstnär i Sverige och Nigar har tidigare jobbat inom turism och hoppas att kunna hitta ett jobb i Sverige där hon får användning av sina språkkunskaper och tidigare erfarenheter
Foto: Mikael Eriksson

Idrak siktar på en framtid som konstnär

HEDEMORA. Idrak Amirli laddar nu för sin första utställning på svensk mark. 1 december invigs hans utställning på Café Wahlman i Hedemora.

För drygt ett halvår sedan så lämnade Idrak Amirli tillsammans med sin syster, en bror och sin mamma Baku. Via Ukraina tog de sig till Sverige. 1 juni kom de till Sverige och första anhalten var Göteborg och sedan tre månader bor de alla fyra i en lägenhet i centrala Hedemora. Det var inte mycket de hann få med sig, i stort var det kläderna som det gick i och en väska med det mest nödvändiga.

Vi träffas på Röda Korsets fik i Hedemora. Idrak har med sig sin syster Nigar Amirzada. Tillsammans berättar de om sin bakgrund och om sina drömmar, att få stanna i säkerheten och att få fortsätta med sina studier.

Hemma i Baku har Idrak gått olika konstutbildningar och skulle också börja konsthögskolan när flykten kom i vägen. Han berättar om sitt skapande, att han målar föreställande. Landskap, människor och stadsmiljöer är något av det som finns på hans tavlor. Han beskriver sin stil som mjukt klassisk och säger att han helst målar med oljefärger på canvas.

Till utställningen på Café Wahlman har han målat två tavlor med motiv från Hedemora.
– Det är kyrkan och Rådhuset, säger Idrak.
Den 1 december är det vernissage och utställningen pågår till 26 december.

Han syster Nigar är utbildad tolk och pratar fem olika språk. Hon har jobbat inom turism och då bland annat som hotellmanager med ansvar för tre hotell i huvudstaden Baku.

Men det är ett minne blott, nu ligger deras fokus på att lära sig svenska, och med tanke på att de varit i Sverige i fyra månader så är det imponerande hur väl Nigar pratar det svenska språket.

Men de väntar också på svaret på deras asylansökan. Ett avslag skulle innebära att de skickas tillbaka till Azerbajdzjan.
– Det vore livsfarligt. då riskerar vi våra liv, säger Nigar.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 49 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS