ANNONS

Tousin “Tusse” Chiza ska vara med på Melodifestivalen.
Foto: pressbilder

Idolvinnaren Tusse ska debutera i Melodifestivalen

Tousin “Tusse” Chiza går sista året på musikgymnasiet Rytmus i Borlänge är uttagen till 2021-års Melodifestival. 18-åriga Tusse är en svensk-kongolesisk sångare bosatt i Tällberg.

Förra året vann han musiktalangtävling Idol – nu är det Medodifestivalens tur.
Tusse är en ödmjuk nykomling i Melodifestivalsammanhang, som själv säger att han hade kanske sett framför sig att han skulle bli en riktig artist först, innan han tog steget in i Mello, bland etablerade artister.
Låten som Tusse ska tävla med heter Voices.
– Låten Voice har ett viktigt budskap, som handlar om utanförskap, gemenskap och rätten att göra sin röst hörd, förklarar Tusse.

Tusse flydde som barn från sitt hemland på grund av krig. Han kom till Sverige utan sina föräldrar och bodde sina första år i både Nora och Västerås innan han slutligen flyttade till en familj i den lilla byn Kullsbjörken, Tällberg, där han har bott sedan 2015.
Chiza deltog i Talang 2018 där han tog sig till en av semifinalerna men kom dock inte vidare i tävlingen.
Året efter sökte han till Idol 2019 och tog sig vidare till slutaudition för att sedan därefter ta sig vidare till kvalveckan och blev sedan en av deltagarna i topp 12. Till slut stod det klart att Tusse och Freddie Liljegren skulle möta varandra i finalen. Det var första gången som det stod mellan två manliga deltagare i finalen sedan 2009.

Finalen slutade med att Tusse vann tävlingen och fick släppa låten “Rain” på Itunes Store som sin vinnarlåt för nedladdning. Han blev därmed den yngsta manliga deltagaren, den första mörkhyade deltagaren och den första deltagaren född på 2000-talet i svenska Idols historia att vinna tävlingen.

Tusse har även släppt en version av Whitney Houstons låt “How Will I Know” som han framförde i den andra fredagsfinalen av Idol. Som finalist fick han även spela in och lansera sin version av vinnarlåten “Rain” på streamingtjänsten Spotify.
I april innevarande år släpptes Tusses första singel efter Idol, “Innan du går”, som också är hans första låt på svenska.
Den 26 oktober meddelades det att han var en av de artister som var klara för Melodifestivalen 2021 och i december stod klart att han skulle delta i tävlingen med låten “Voices” som är skriven av Joy och Linnea Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov.

Melodifestivalen kommer att sändas på en för tillfället okänd plats i Stockholm, mellan den 6 februari till 13 mars 2021. Det kommer att bli den 61:a upplagan av Melodifestivalen, som kommer att bli Sveriges uttagning, där vinnaren kommer att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2021 i Rotterdam.
Tävlingen utgörs av fyra deltävlingar och ett uppsamlingsheat (så kallade “Andra chansen”) innan finalen hålls.

Detta år firar Melodifestivalen 20 år på turné. Det 1 000:e bidraget i Melodifestivalens historia kommer också att framföras. Enligt uppgifter har större intressen än vanligt visats för att deltaga i Melodifestivalen 2021 då man meddelade att 2 747 bidrag hade skickats in.
På grund av de rådande omständigheterna i och med coronapandemin kommer det inte att bli någon Melodifestivalturné år 2021. Alla deltävlingar kommer att sändas från en för tillfället okänd plats i Stockholm.

När Tusse deltog i tävlingen Talang var han 15 år. Han berättade då att har svårt att prata om känslor. Men när han sjunger är han fri, då är det “ut med alla känslor”. Nu är denne talangfulla kille uttagen till Melodifestivalen 2021. Foto: Pressbild.

Fakta
Namn: Tusse Chiza
Födelsenamn: Tousin Chiza.
Född: 1 januari 2002.
Födelseort: Kongo-Kinshasa.
Bakgrund: Sverige Nora, Västerås och Tällberg (Kullsbjörken).
Känd för: Vinnare av Idol 2019.
Genre: Pop.
Roll: Sångare och låtskrivare.
År som aktiv: 2018-.
Skivbolag: Universal Music.
Källa: Wikipedia.se

Uttagna till Melodifestivalen:
Arvingarna
Danny Saucedo
Emil Assergård
Eva Rydberg och Ewa Roos
Kadiatou
Lovad
Mustasch
Paul Rey
Tess Merkel
Anton Ewald
Charlotte Perrelli
Dotter
Elisa
Frida Green
Lillasyster
Nathalie Brydolf
Patrik Jean
WAHL feat. SAMI
Alvaro Estrella
Clara Klingenström
Efraim Leo
Eric Saade
Jessica Andersson
Klara Hammarström
Sannex
The Mamas
Tusse

Datum och händelser.
6 februari 2021: Deltävling 1.
13 februari 2021: Deltävling 2.
20 februari 2021: Deltävling 3.
27 februari 2021: Deltävling 4.
6 mars 2021: Andra chansen.
13 mars 2021: Final.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS