ANNONS

Börje Westman och Christer Bäckman är två av eldsjälarna som sett till att Folkets hus i Långshyttan återfått sin forna glans. Åtskilliga ideella arbetstimmar har lagts ned.
Foto: Mikael Eriksson

Ideellt arbete har gett Folkets hus nytt liv

LÅNGSHYTTAN. 2,5 miljoner kronor har investerats i Långshyttans Folkets hus. För den summan har hela fastigheten rustats och lagats och står nu redo att åter ta emot besökare.

Folkets hus i Långshyttan har rustats. 2,5 miljoner kronor plus ett oräkneligt antal ideella arbetstimmar har lagts ned för att återge huset något av dess forna glans.
– När vi tog över 2015 var det ett stort hål i taket där det regnade in, säger Kerstin Westman som är en av eldsjälarna inom Folkets hus.
Dessutom hade elinstallationerna sett sina bästa dagar och mycket annat var det som behövdes till. Och som grädde på moset fanns det noll kronor i kassakistan.

Valet som hon och de övriga i styrelsen då ställdes inför var att antingen låta föreningen gå i konkurs och låta huset förfalla eller kavla upp ärmarna och börja arbeta för att rädda såväl förening som hus. Valet var kanske inte självklart men blev det senare.
Med hjälp av Folkets hus och parkers riksorganisation författades en ansökan till Boverket om medel för att renovera huset. Boverket sa ja och beviljade bidrag till halva kostnaden, resterande del har kommunen och föreningen själva skjutit till.

Nu är de i stort sett i mål med renoveringen och uppfräschningen av huset, och med en viss stolthet visar Kerstin Westman, Christer Bäckman och Börje Westman det “nya” Folkets hus. Huset har städats och gjorts rent, taket tätats, en ny ventilationsanläggning kommit på plats och genom Christer Bäckmans försorg har elinstallationerna sanerats. Armaturer har bytts ut och ersatts med energisnåla ledbelysningar, avloppen lagats och toaletterna snyggats till.

Börje Westman säger att de även lyckats sänka värmekostnaderna då alla elementet fått termostater. Hela huset andas en fräschör och arbetet som lagts ned har gett gensvar.
– Nu har folk och företag fått upp ögonen för Folkets hus på ett annat sätt än tidigare, säger Kerstin Westman.
Något som blocket med bokningar vittnar om.

Dessutom har de utanför projektet med att rusta huset även hunnit med att anlägga en boulebana i källaren och fått ett biljardbord på plats.
Men innan målarfärgen hunnit torka och den sista svettdroppen strukits bort från pannan finns nya planer.
– Vi skulle gärna kunna visa bio i källaren, säger Kerstin Westman och de övriga två nickar instämmande.
Lokalen finns, det som saknas är lite maskinell utrustning som bland annat en projektor, så nu är jakten i gång för fullt på att hitta de pusselbitar som saknas så det kan visas film på Folkets hus igen.

I början av februari är planerna att ha ett öppet hus där lokalerna ska visas upp.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 06 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS