ANNONS

ID-bedrägerierna ökar i landet i stort men minskar de både i polisregionerna Bergslagen och Mitt, där Avesta och Norberg ingår. Det visar siffror från BRÅ som har analyserats av försäkringsbolaget If.
Foto: Dreamstime

ID-bedrägerier minskar i polisregionerna Bergslagen och Mitt

NORBERG/AVESTA Även om ID-bedrägerierna ökar i landet i stort så minskar de både i polisregionerna Bergslagen och Mitt, där Avesta och Norberg ingår. Det visar siffror från BRÅ.

Under den pågående coronapandemin har ID-bedrägerierna ökat i Sverige. I Polisregion Bergslagen, där Dalarna ingår, har dock ID-bedrägerierna minskat under årets första sex månader. Det gäller även för Polisregion Mitt, där Västmanland ingår.

I Polisregion Bergslagen minskade dessa brott från 904 till 803 (en minskning med 11 procent) mellan första halvåret 2019 och samma period i år. I Polisområde Mitt är samma siffror en minskning med åtta procent, från 1079 brott till 992. I hela landet ökade i stället dessa brott med 6 procent, från 14 043 till 14 831 i år.

Försäkringsbolaget If har analyserat siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) för att få en helhetsbild av förekomsten av identitetsbedrägerier över hela landet.

– Bedrägerier är ett ökande problem i samhället. Att få identiteten kapad innebär att en bedragare använder dina personuppgifter på ett felaktigt sätt för att till exempel söka och utnyttja krediter, ta emot bidrag, teckna mobilabonnemang eller beställa varor. I många fall räcker enbart ett personnummer för att bedragaren ska få tillgång till stora delar av din privatekonomi, där du kan utsättas för stora problem, säger Jenny Rudslätt, skadechef If, i ett pressmeddelande.

Under 2019 anmäldes 97 ID-bedrägerier där en kommun i Dalarnas län hade angetts som brottsplats. I Västmanland var siffran 314 stycken. För Avestas del handlade det om totalt 7 brott, vilket motsvarar 3 stycken per 10 000 invånare. I Norberg är siffran högre, 8 anmälda brott, vilket motsvarar 14 stycken per 10 000 invånare.

Det är få av bedrägeribrotten som klaras upp. Under 2019 klarades endast sex procent av dessa brott upp, enligt BRÅ:s siffror.
– Det går inte helt att skydda sig mot dessa bedrägerier, men det finns åtgärder att vidta för att förhindra ett brott och hjälp att få om det ändå sker. Viktigast är att se till att skydda sina uppgifter. Var försiktig med hur du lämnar ut personuppgifter och kreditkortsnummer. Vissa hemförsäkringar gäller vid ID-stöld. I dessa ingår juridisk hjälp för att till exempel avvisa olika krav samt rådgivning för att begränsa skadan och förebygga problem, säger Jenny Rudslätt.

De senaste åren har det även blivit vanligare att bedragare ändrar en persons hemadress, för att kapa personens identitet.
– Skatteverket har därför skapat en möjlighet att spärra obehöriga från att ändra adress. Man kan välja att endast adressändringar som görs med e-legitimation godkänns. Det minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och ID-kapning. Bara du själv kan aktivera eller ta bort spärren, säger Jenny Rudslätt.

Tänk på det här för att minska risken för ID-kapning:
• Var försiktig med hur du lämnar ut ditt personnummer och kreditkortsnummer.
• Använd inte samma ID och lösenord om du är inne på olika webbshoppar.
• Välj fakturabetalning före förskottsbetalning med kreditkort när du handlar på nätet.
• Virusskydda din PC. Undvik att klicka på länkar från okänd avsändare.
• Kontrollera att du får tillbaka ditt eget kreditkort vid till exempel taxiresor och restaurangbesök.
• Låna inte ut mobiltelefonen till okända.
• Lämna inte ut dina personuppgifter på telefon eller via mejl.
• Släng inte dokument med person- och kontouppgifter i soporna eller pappersinsamlingen.
• Lås din fysiska brevlåda för att undvika brevstöld.
• Som alternativ till fysisk brevlåda rekommenderar vi den digitala brevlådan Kivra.

Så här gör du om du blivit utsatt för bedrägeri:
• Gör en polisanmälan direkt.
• Spärra personnumret, kreditkort, konton och kreditupplysningar.
• Byt alla lösenord.
• Ta kontakt med de butiker, banker och finansbolag som kräver dig på pengar.
Källa: If

Så många ID-bedrägerier anmäldes i Dalarnas län förra året:
Tabellen ska läsas så här: Kommun, fall under 2019, fall per 10 000 invånare 2019:
Avesta: 7, 3
Borlänge: 20, 4
Falun: 11, 2
Gagnef: -, –
Hedemora: 4, 3
Leksand: 1, 1
Ludvika: 19, 7
Malung-Sälen: 8, 8
Mora: 11, 5
Orsa: 2, 3
Rättvik: 2, 2
Smedjebacken: -, –
Säter: 9, 8
Vansbro: 1, 2
Älvdalen: 2, 3

Så många ID-bedrägerier anmäldes i Västmanlands län förra året:
Arboga: 11, 8
Fagersta: 10, 7
Hallstahammar: 14, 9
Kungsör: 7, 8
Köping: 17, 7
Norberg: 8, 14
Sala: 27, 12
Skinnskatteberg: 7, 16
Surahammar: 15, 15
Västerås: 198, 13

Tabellen visar antalet anmälningar där kommunerna i Dalarnas eller Västmanland län noterats som brottsplats. En stor del av alla ID-bedrägerier sker på internet och saknar därför brottsplats, vilket innebär att de saknas i den här tabellen. “-” betyder att data saknas.
Källa: If och BRÅ

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 34, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS