ANNONS

Tillsammans med Martin Koch-gymnasiet satsar IBF Hedemora på att elever till hösten ska kunna kombinera gymnasiestudier med innebandyträning. Linus Hansson och Simon Hansson från IBF Hedemora kommer att hålla i innebandydelen.
Foto: Mikael Eriksson

IBF Hedemora och gymnasiet i gemensam satsning

HEDEMORA. Nu blir det möjligt att kombinera gymnasiestudier med innebandy. Martin Koch-gymnasiet och IBF Hedemora satsar på lokalidrottsutbildning med inriktning på innebandy.

IBF Hedemora och Martin Koch-gymnasiet gör gemensam sak och startar en lokal idrottsutbildning (LIU) med fokus på innebandy. Till hösten ska den köras igång och den kommer att vara öppen för elever på i stort sett gymnasiets samtliga program.

Christer Öjdeby, rektor på Martin Koch-gymnasiet, var det som initierade satsningen. Han säger att han gjorde det utifrån sina erfarenheter i Malung där de bland annat har LIU med hockey. Och där de även införde för all personal och elever att de fyra dagar per vecka skulle utföra någon pulshöjande aktivitet samt att skolan bjöd på frukost.
– Det föll så väl ut, säger Christer.

Han pekar även på att det är belagt att den som engagerar sig och tränar lättare tillgodogör sig av informationen på lektionerna. Dessutom har Martin Koch-gymnasiet sedan förra hösten LIU med hockeyinriktning.

Då LIU ligger under individuellt val kan i normala fall inte eleverna i årskurs 1 delta, utan LIU är för eleverna i årskurs 2 och 3. Christer säger att de genom att göra justeringar i schemat gjort de möjligt för eleverna även i årskurs 1 att delta.
– Vi har lagt schemat så LIU blir en fortsättning på dagen, säger han.
Det gör att eleverna i årskurs 1 till 3 kan delta.

Två pass per vecka, torsdag och fredag, kommer vara vikta för innebandy och där eleverna kommer att tränas av Simon Hansson och Linus Hansson, båda aktiva i IBF Hedemora och med stor och lång erfarenhet av innebandy. Simon har bland annat gått innebandyförbundets grundutbildning för tränare.

Simon kommer att vara huvudtränare och Linus assisterande. Linus kommer med sina erfarenheter som målvakt bland annat i allsvenskan och nu senast i IBF Hedemora hålla i målvaktsträningen. Med hans spetskompetens så har man möjlighet att lägga lite extra krut på målvakterna och förkovra dem.

– Men vi kommer inte bara att köra innebandyträning, vi kommer även att ha skadeförebyggande träning och teoripass, säger Simon.
Linus berättar att i dag väljer en del elever gymnasieprogram i Falun där de kan kombinera studier med innebandy. Från Falun har denna satsning mötts med positiva ordalag då de inte hinner eller har plats för att ta emot alla som vill söka deras innebandyutbildningar.

Simon säger vidare att alla elever är välkomna att delta oavsett var man bor, förutsättningen är dock att man går på ett program på Martin Koch-gymnasiet plus att man måste bli medlem i IBF Hedemora. Däremot behöver man inte spela för IBF Hedemora utan kan välja att spela för någon annan klubb. Förklaringen till att man behöver ett medlemskap i IBF Hedemora säger Simon vara försäkringsbiten, att man ska vara skyddad om olyckan skulle råka vara framme.

Naturligtvis finns även en tanke på att denna satsning även ska underlätta för IBF Hedemora att rekrytera nya och yngre spelare. IBF Hedemora gör till hösten en satsning på sina juniorer, förhoppningen är att kunna mönstra två juniorlag på tjejsidan och ett juniorlag på killsidan.

Ansökan till LIU görs till yrkesvägledaren på Martin Koch-gymnasiet, där man även kan få mer information.
Christer är öppen för att från hösten 2019 införa ytterligare en satsning på idrott. Vad det blir är inte bestämt. Däremot har man via en enkät bland Hedemoras elever i årskurs 8 och 9 fått en bild av vad de önskar.
– Vi arbetar för att få en idrottsprofil på skolan, säger Christer Öjdeby.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 12 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS