IBF Falun och ordföranden Daniel Lindkvist prisas nu för sin satsning på ett parainnebandylag. En idé som fötts av spelare i klubbens damlag.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

IBF Falun prisas för satsning på parasport: “Känns kanon att vi är i gång”

FALUN IBF Faluns satsning på parasport är populär. Den är också ett framtidsled för en framgångsrik förening med förmåga att göra sportbegreppet än större. Initiativ som prisas av kommunen.

– Idén kom från Elvira Lövén i damlaget och det är damerna och deras ledare som varit drivande i det här, framhåller en ödmjuk IBF-ordförande i Daniel Lindkvist.

Tankegodset såg dagens ljus tidigare under 2020, och i maj-juni började IBF Falun tala publikt om en stundande satsning på parasport inom innebandyn.
Som ovan nämns står Elvira Lövén och krafter i damlaget bakom framträdande delar av det positivt laddade uppsåtet – som glädjande nog fallit och fortsätter falla väl ut.
Daniel Lindkvist är ordförande i IBF Falun och av Falu kommun utsedd till klubbrepresentant för utmärkelsen “Falu kommuns tillgänglighetspris 2020”.
– Det är många fler och andra än jag som ska hyllas för det här, men det är självklart en lika oväntad som rolig överraskning, framhåller han.

Och fortsätter på ämnet:
– Det känns kanon att vi nu är i gång och har det här konceptet på banan, och då vi sedan den rent praktiska starten i mitten av september haft 15-20 paraspelare på varje träningstillfälle kan vi konstatera att det är en satsning som är givande på flera vis, anför en glad Lindkvist.
IBF Falun etablerar i tidigt skede parasporten under elitföreningens vingar, och innebandy för personer med funktionsnedsättning har alltså fått en smakstart i den rosasvarta inramningen.

Daniel Lindkvist upplyser att denna första säsong i än högre grad accentuerats, om inte pandemifaktorer på flertalet håll stängt möjligheternas fönster.
– Ja, vi hade anmält laget till seriespel, men det blev inställt. Det har också funnits en tanke om träningsmatch mot ett Gävlelag, men det blev också framskjutet när de nya restriktionerna nyligen infördes.
Dock hyser man planer att införliva ett upplägg med matcher för paralaget i samma veva som en tilldragelse för IBF:s herrar.
– Tanken är att om möjligt genomföra “Giganternas kamp del 2”, mot Storvreta i februari. Det är också en förening som har väldigt bra verksamhet på parasportsidan, förklarar Daniel Lindkvist i samma veva som han med glimten i ögat inflikar att man helst inte skickar beröm i ärkerivalens riktning.
Han vidareutvecklar:
– Förhoppningen är att vid dessa matcher kunna förverkliga matcher för paralaget i periodpauserna mellan Falun och Storvreta. Och att då göra det ordentligt och rama in det på ett häftigt sätt.

Lindkvist instämmer i påståendet att IBF Falun äger namnet och styrkan att i sin sportsliga tyngd påverka positivt såväl inom som utanför idrottens klassiska paragrafer.
– Ja, det vill jag nog påstå. Idrotten är i vissa avseenden under omstöpning. För oss innebär det en frågeställning i “hur kan vi vara en positiv ambassadör, vilken roll ska vi spela i stort?”.
– Det kan handla om aspekter som jämställdhet, inkludering och integration. Och precis som med parasporten är vi ännu bara i startskedet, här vill vi absolut växa och utvecklas än mer framöver.

I en för så gott som samtliga sporter svår tid bjuder Daniel Lindkvist också inblick i hur IBF Falun som klubb hanterar ett utmanande nuläge.
Ett nuläge med tvära kast och kontraster, som dock manövreras med stabilast möjliga manövrar.
– Ja, det råder ju både stillestånd och turbulens, kan man säga. Det är kämpiga tider.
– Rent ekonomiskt är vi däremot inte i direkt fara, där har vi tagit ansvar och säkrat upp, vill jag påstå. Och vi etablerade redan i tidigare skede hård kostnadskontroll, förklarar han.
Att säsongen 2020/2021 i sportsligt perspektiv, likt avslutningen på förra säsongen, är väldigt annorlunda står redan nu klart.

Ordförande Lindkvist ger sin syn på en helhet som i dag bara är halv.
– En speciell säsong, och inte den roligaste för spelarna.
– Ambitionen nu är att spela vidare, att i den mån det är möjligt spela klart en grundserie. En förhoppning är att även få till någon form av slutspel som värdig avslutning på säsongen, säger Daniel Lindkvist gällande klubbens seniorlag i SSL på herr- och damsidan.
Vintern och ett visst virus lär vilja visa vad det blir av innebandysäsongen såväl spelmässigt som organisatoriskt.

Tveklöst är emellertid att IBF Falun ska hyllas för sitt breddande arbete i och med lyckad implementering av ett paralag i innebandy.
Prissumman är på 10 000 kronor och delas ut i samband med kommunfullmäktigemötet i december.
– Tänker mig att 5 000 tillfaller paralaget och 5 000 damlaget. Pengarna åsido känns det ännu roligare att IBF Falun uppmärksammas för den här satsningen, framhåller klubbens ordförande Daniel Lindkvist.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS