ANNONS

Poeten Bernt Bergströms dikter kommer att kunna upplevas på olika platser i Långshyttan. Tio bänkar ska placeras ut, där Bergströms dikter etsas fast. “Detta blir kul både för Långshytteborna och besökare”, säger Anki Rooslien.
Foto: Pär Sönnert

I Långshyttan kan besökare snart bänka sig och uppleva poesi

LÅNGSHYTTAN Poeten Bernt Bergströms dikter kommer att kunna upplevas på olika platser i Långshyttan. Tio bänkar ska placeras ut, där Bergströms dikter etsas fast. “Detta blir kul både för Långshytteborna och besökare”, säger Anki Rooslien.

Från början så hade föreningen Kulturkraft i Långshyttan planerat att hålla en konsert i kyrkan med Bernt Bergströms tonsatta dikter.
– Flera musiker nappade på idén men så kom pandemin i vägen. Bernt Bergström var präst och poet och kom till Långshyttan på 1960-talet. Han har en plats i hjärtat hos många Långshyttebor, säger Anki Rooslien som är ordförande i Kulturkraft.

I stället tänkte man om och sökte pengar från Leade Nedre Dalälven för att bygga tio rödmålade bänkar som sedan ska placeras ut på bruket.
– Vid varje bänk ska det etsas in en dikt av Bernt Bergström, gärna sådana som passar för just den platsen. Först tänkte vi ha bänkarna längs sjön Vällingen, men det skulle bli för långt. I stället vill vi ställa ut dem på bruket och vi ska även ta fram en karta så att man kan se var bänkarna står någonstans.

Vid bänkarna ska det även finnas en QR-kod så att besökarna kan scanna koden med sin smartphone och på så sätt kunna lyssna på dikten i fråga.
– Jag läste Bergströms dikter som ung och nu läser jag dem på ett annat sätt. Dikterna är kluriga och underfundiga. Jag tror att det här kommer att bli kul både för Långshytteborna och för besökarna, säger Anki Rooslien.

Föreningen har fått 22 000 kronor från Sparbanken för projektet och ska sedan gå in med ett antal timmar ideella arbetstimmar.
– Bänkarna ska tillverkas av byggelever på Martin Koch-gymnasiet. Det är ett UF-företag som har tagit fram just den här sortens bänkar, säger Anki Rooslien.

En av bänkarna är planerad att placeras vid Rällingsbergs gruva, där föreningen även vill anlägga en grillplats samt ta över en gruvstuga som man vill måla om och använda som kafé.
– Det här blir ett bra sätt att visa upp bygden. Bengt Wåhlin, som driver Brukshotellet, har berättat att hans besökare kan fråga om vad de kan hitta på i en timme, i väntan på middagen. Snart kommer han att kunna tipsa dem om de här bänkarna, säger Anki Rooslien.

Förhoppningen är att bänkarna är på plats lagom till Långshyttedagen den 5 juni.
– Den dagen hette tidigare Brukets Dag, men numera kallar vi dagen för Långshyttedagen. Jag hoppas att bänkarna är på plats och kan upplevas då. Samma dag ska vi ha kafé här i Kulturkrafts lokaler på Hyttgatan, säger Anki Rooslien.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 20, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS