ANNONS

Med Huskrage vill Hedemorabostäder och dess vd Erik Kristiansson att grannar ska hjälpas åt att förebygga och förhindra våld som kan ske i hemmet.
Foto: Mikael Eriksson

Huskurage ska förebygga våld

HEDEMORA. AB Hedemorabostäder inför nu Huskurage i samtliga sina fastigheter. Med Huskurage vill bostadsbolaget att grannar ska hjälpas åt att förebygga och förhindra våld.

“Ung kvinna hittad mördad – expojkvän söks av polisen”, “Kvinnan mördad – man gripen”, “Kvinnan hittad död i lägenhet”. Tidningarnas rubriker berättar om den del av det som försiggår sig bakom hemmets stängda dörrar. Men mörkertalet är stort.

Hedemorabostäders vd Erik Kristiansson säger att det i snitt anmäls 18 våldtäkter om dagen men att forskningen visar att den riktiga siffran i själva verket är 150 våldtäkter per dag och att det i snitt dödas en kvinna var tredje vecka.
Barnen är extra hårt drabbade, cirka 200 000 barn lever i hem med våld och runt 400 000 barn lever med missbruk och/eller psykisk ohälsa hos en eller båda föräldrarna.

Erik Kristiansson säger att som granne går det att göra skillnad, att man kan vara uppmärksam på olika signaler som barnens klädsel, om man hör dunsar, skrik och gråt från lägenheten intill, om man aldrig ser kvinnan. Men även som vaktmästare eller fastighetsskötare gäller det vara observant på om det är skador i en lägenhet eller återkommande reprationer.

För att förebygga och förhindra våld i hemmet gör nu Hedemorabostäder en satsning på att införa Huskurage i samtliga sina fastigheter och uppmanar de boende att visa omsorg och omtanke om varandra.
– Vi vill öka medvetande graden om det våld som kan förekomma i hemmet, vi vill få alla att reagera, säger Erik Kristiansson.

Huskurage kan jämföras med grannsamverkan men då med fokus på våld i nära relation.
Erik Kristiansson säger vidare att Hjalmarssons Bostäder kommer att följa efter och införa Huskurage och förhoppningen är att fler hyresvärdar ska haka på.

Genom att skylta upp i samtliga trappuppgångar och att en informationsfolder kommer att delas ut kommer Hedemorabostäders hyresgäster att informeras om Huskurage. Dessutom bjuder Hedemorabostäder i samarbete med Hedemora kommun, polisen, Hyresgästföreningen och Hedemora Kvinnojour in till två informationskvällar om Huskurage. Det första tillfället var den gånga veckan och nästa blir i Långshyttan 19 september.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 37 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS