ANNONS

Mångfaldige SM-vinnaren Sven Sognevik och Border collie hunden Mick var på väg mot en bra placering, när ett av de fem märkta fåren lyckades ta sig till ursprungsflocken, och tiden rann iväg för ekipaget, som fick avbryta innan de hunnit till målfållan.
Foto: Veronica Rigtorp

Hundar och får intog Borlänge under SM

BORLÄNGE. Får, får och en och annan vallhund, var det som gällde på åkrarna nedanför Nybroberget. Det var SM i fårvallning som genomfördes på Nyby Gårds ägor.

Djurägarna Therese Håkansson och Peter Andersson med en besättning på cirka 450 tackor tillhörande Nyby Gård ställde sin mark och sina får till förfogande för tävlingarna.
– Dom har varit mycket välvilligt inställda och tillmötesgående, berättade tävlingsledare Erik Brate.
Trots väderleken under lördagens kvalomgång till SM, så hann man igenom hela startfältet innan det blev mörkt. Söndagen bjöd på bättre väderförhållande och en hel del publik hade tagit sig ut på fältet för att se dessa fantastiska hundar jobba tillsammans med sina ägare för att få fåren att gå både genom grindar samt att få vissa utvalda får att skiljas ut från flocken.
Mångfaldige SM-vinnaren Sven Sognevik och hunden Mick, av rasen Border collie, var på väg mot en bra placering, när ett av de fem märkta fåren lyckades ta sig till ursprungsflocken, och tiden rann iväg för ekipaget, som fick avbryta innan de hunnit till målfållan.
Av de 39 ekipagen som kommit till Dalarna för att tävla, gick 15 vidare till finalomgången. SM vinnare 2019 blev Henrik Nilsson med hunden Spot.
Så gick SM i fårvallning till i stora drag: Hundföraren står kvar på ut markerad plats (i det här fallet en pinne och två lastpallar) och leder sin hund med visselpipa och eventuellt rop. Hunden startar från samma plats och ska sedan hämta upp tio får på ett bestämt ställe och runda dem så hunden kommer rakt bakifrån flocken, innan den ska få flocken att börja röra sig i riktning mot första grinden, därefter lämnar hunden av de tio första fåren vid hundföraren. Därefter hämtar hunden upp nästa flock om tio får som också ska fösas genom ett bestämt mönster innan hunden sammanför de båda grupperna av får.
Nu ska även dessa 20 år tas genom ett förbestämt mönster bestående av grindar och vissa bågar på åkern. Till sist ska de fem märkta fåren urskiljas från de övriga i en delningsring på 36 meters diameter, innan det är dags att få in de fem fåren i (mål) fållan.
Varje ekipage startar med full poäng, och får sedan avdrag varefter de gör eventuella misstag. Allt detta ska utföras på 30 minuter.
Två domare, Sissel Modin och Peter Bengtsson bedömde genomförandet.
Södra Dalarnes Vallare, Dalarnas Vallhundsklubb och Värmlandsvallare  stod 2019 som arrangörer för Svenska mästerskapet i fårvallning.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS