ANNONS

Matts Dahlberg, ägare av Matts Mattor på Åselby industriområde, har varit utsatt för hot i sin butik. Något som påverkade hela personalen.
Foto: Veronica Rigtorp

Hotfull kund – vad säger lagen?

Butiksägare Matts Dahlberg är en av alla handlare som blivit utsatt för hot i sin butik.

När företaget Matts Mattor hade butiken i Borlänge centrum blev de en gång bestulna på kassan, men det var mer än 30 år sedan.
Efter detta har de varit relativt förskonade från stölder och hot.
De var också bland de första i Borlänge med kontantfri butik, för personalens trygghet.
Idag ligger företaget på Åselby industriområde och Matts Dahlberg berättar att företaget aldrig schemalägger ensamarbete med tanke på det lite utsatta läget.

För ett och ett halvt år sedan hamnade Matts med personal för första gången i en hotfull situation i butiken då en kund kom in för att byta en matta som var inköpt för ett halvår sedan.
– Han kom in och reklamerade en matta som enligt vårt sätt att se det var det inget fel på mattan. Vi försöker ju alltid lösa reklamationer, men i det här fallet hänvisade vi till allmänna reklamationsnämnden.
– Jag förklarade att vi kommer att följa deras råd, men då gick han ”bananas” och började skrika och grina.

Kunden fortsatte att leva rövare i butiken och det var vid tiden mycket kunder på plats, som också försökte lugna kunden och be denne lämna lokalen. Vilket kunden inte ville, utan han krävde pengar eller byte av sin matta. Efter en timme lämnade han till slut Matts Mattor.
Mats kände också att kunden försökte provocera honom.
Händelsen satte spår i personalen. Det hölls en briefing (information), men alla hade svårt att sova natten efter händelsen.

Här kom också funderingar över vilka rättigheter Matts och personalen hade, vad sa lagrummet.
– Jag sa också till kunden att jag kommer att ringa polisen om förargelseväckande beteende.
Matts ringde aldrig och inte heller polisanmälde han händelsen. Idag vet han mer om sina rättigheter och en “ringa stöld” för ett tag sedan polisanmäldes.
Detta gjorde att Matts Dahlberg grunnade över att på något sätt ha information för kollegorna inom handeln, vilket resulterade i att Borlänge Köpmannaförening gjorde en inbjudan till kommunpolis Erik Gatu.
– Vi känner oss bättre rustade efter träffen med Gatu. Som att tänka på att ha ett säkerhetsrum att låsa in sig i, säger Matts Dahlberg.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS