ANNONS

Penny Alenius gillar att pyssla och var en av många barn som besökte Verkets pysselverkstad under höstlovet. Foto: Rose-Marie Eriksson

Höstpyssel för lovlediga och kreativa barn

AVESTA Höstlovet kallas också för läslov men däremellan är det fritt fram för spel och pyssel. I Verket i Avesta välkomnades lovlediga barn till en pysselverkstad där endast fantasin satte gränser.

Anna Ohlén och Joakim Blomqvist tillsammans med sonen Henry som tyckte flygplanet i lego var spännande.
Vince och Julian Ohlén trivdes vid legobordet tillsammans med pappa Erik.
Roger Eriksson från Gustafs byggde lego tillsammans med barnen Elmer och Alma. “Pappa gillar också att bygga lego”, konstaterar Alma.
Kulturassistent Johanna Sandvik och Ann Björklund, pedagog på Verket, visade runt i verkstaden som var fylld av olika pysselmaterial.
– Det finns mycket att välja på och här kan barnen göra ljuslyktor, bygga lego, spela olika spel med mera. Dessutom kostar det inget, säger Ann Björklund som är pedagog på Verket.

Verket bjuder på stora ytor och det svåraste för barnen var nog att välja vad de skulle göra. Som tur var gick det att göra många olika saker och när ett pyssel var klart var det bara att fortsätta med nästa.

Barn under 13 år skulle ha en vuxen med och majoriteten av barnen dök upp med antingen förälder eller med mor- och farföräldrar. En av dessa var Penny Alenius, sex år, som snabbt var igång med pyssel tillsammans med mormor Lena Andersson.
– Jag börjar med att göra en ljuslykta med decoupage, säger Penny medan hon koncentrerat klistrar pappersblommor på en glasburk.
– Jättetrevligt att de ordnar med sådant här under höstlovet, konstaterar mormor Lena.

Vince och Julian Ohlén, fem och nio år, hade slagit sig ner för att bygga med lego tillsammans med pappa Erik Ohlén. På plats var också Anna Ohlén och Joakim Blomqvist från Hedemora tillsammans med sex månader gamla Henry som förundrat klämde på ett flygplan av legobitar.
– Henry är kusin till Vince och Julian. Än så länge är han nöjd bara han får vara med och titta men legointresset kommer nog med åren, säger mamma Anna Ohlén.

Vid bordet strax intill byggde syskonen Alma och Elmer Eriksson med lego tillsammans med pappa Roger Eriksson från Gustafs.
– Lego blir man aldrig för gammal för, konstaterar pappa Roger och hjälper Elmer, fem år, med en legobit till det som ska bli ett hus.
Storasyster Alma, som är nio år, bygger också ett hus som är lite speciellt.
– Det ska bli ett spökhus, säger Alma och sätter snabbt ihop bitarna medan huset växer fram.
Fler barn och vuxna anländer och får hjälp av Ann Björklund och kulturassistent Johanna Sandvik som visar på de olika pysselstationerna.
– Det är så roligt att se barn och vuxna som pysslar tillsammans och här inget rätt eller fel. Det är barnen som avgör vad och hur de vill göra, säger Ann Björklund.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS