Årets konstverk, en 500 kilo tung potatistavla, av Säterkonstnären Karl H Kruse.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Höstinspirerad potatiskonst inledde skördefesten

STORA SKEDVI Tolfte upplagan av skördefesten hade tur med vädret och lockade besökare till caféer, matproducenter och gårdar runtom i Hedemora, Säter och Avesta. Invigningen genomfördes hos Roslunds potatis på Nirsgården där konstnären Karl H Kruse täckte av årets potatistavla som ingår i skördefesten för tredje året.

Wera Arkeberg, en av arrangörerna, tillsammans med dottern Anna-Karin som bjöd på sång under invigningen.
Från vänster Olle Bengtsson, organisatör för tolfte upplagan av skördefesten, tillsammans med Per-Anders Roslund, Anna-Karin Arkeberg och konstnären Karl H Kruse.
Konstnären Karl H Kruse tillsammans med hustrun Anette som hjälpt honom med potatisplocket till årets konstverk.
– I år vill jag förmedla höstglädje och jag inspireras av den här otroligt vackra byn, säger konstnären från Säter och visar på det imponerande konstverket som väger över 500 kilo.

Motivet är en skog i höstskrud där en kvinna plockar svamp och iakttas av en berguv och en älg. Här finns också ett vattenfall och konstverket förstärks med ljud från en hoande berguv och porlande vatten.
– Jag ville prova något nytt och att förstärka motivet med ljud höjer upplevelsen, säger konstnären.
Att skapa tavlan kräver potatis i olika former och färger och det är inget man gör på en dag.
– I år har jag tagit mer tid på mig och det tog ungefär två veckor. Mina barn och min hustru har hjälpt till med att plocka potatis och det är cirka sex olika sorter, säger Karl H Kruse och fortsätter:
– En del tror att jag målar potatisen men det är potatisens egna färger.
Att jobba med potatis är inget som konstnären gör i vanliga fall. Däremot har han jobbat med offentliga utsmyckningar till landsting och kommun.
– I grunden har jag arbetat med elektronik och jag gled mer eller mindre in på konsten och att jobba med potatis är verkligen annorlunda, säger han och ler.

På Nirsgården odlas spannmål och potatis och vall där potatisen ekonomiskt är huvudgrödan. Per-Anders Roslund, som driver odlingen, berättar att det har odlats potatis på gården sedan 1970-talet.
– Men det har varit ett knepigt potatisår och det kom mängder med regn här, runt 120 millimeter. Sen var Karl Kruse ute i god tid år så jag hade svårt att få fram all potatis, säger Per-Anders Roslund.
Olle Bengtsson, senapsmakare och organisatör för skördefesten, var glad för uppslutningen, både från lokalproducenter och besökare.
– I år är det runt 40 aktörer och det är mycket jobb med att organisera allt, men det mesta arbetet gör alla arrangörer på de olika besöksmålen, säger han.

På plats under invigningen var också Wera Arkeberg som är en av arrangörerna. Hon sitter också med i styrelsen för DalaSmak som är en paraplyorganisation för föreningar och nätverk som har Dalarnas småskaliga livsmedelsproducenter som medlemmar.
– Det här är ett bra tillfälle att visa upp sin produktion och vi är ett av besöksmålen, Vretens grisproduktion, säger Wera Arkeberg vars dotter Anna-Karin Arkeberg underhöll med sång under invigningen.
En bit bort frestade Moffa Burger, Hedemoras egen foodtruck, med hamburgare som tillverkas av lokala råvaror. Här var kön stundtals lång och LissEllas senap fanns också på plats.
– Skördefesten är fantastisk och alla jobbar ideellt. Idag känns det extra kul eftersom vi har gjort en burgarsenap som man kan testa hos Moffa Burger, säger LissElla och fortsätter:
– Vi jobbar ju med lokal mat och det är viktigt att du som kund väljer lokalproducerat.
Årets Skördefesthjärta delades också ut på fredagen och i år gick det till Elin Eriksson för hennes initiativ och arbete med att utveckla verksamheten med REKO-ringar i Dalarna. Priset delades ut av regionråd Ulf Berg och Skördefestens organisatör Olle Bengtsson.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS