Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kerstin Sonnebäck skapar musik och möten i Humlebackens kulturhus och skaparskraften tar hon med ut i natur och trädgård.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Hon skapar musik och upplevelser som ger eko i stora delar av världen

KRYLBO Kerstin Sonnbäck bär alltid med sig sitt speciella instrument som är hennes röst. Hon har jobbat som lärare i jazzsång vid Kungliga Musikhögskolan, hon är lärare på musiklinjen vid Sjöviks folkhögskola och hon var också ursprungsmedlem i kören “Nya Gals and Pals”. Under åren har hon skapat musik och upplevelser både som ensam sångerska och tillsammans med andra. Idag driver hon Humlebackens kulturhus i Bäsinge, Krylbo, som är plats för konserter, skivinspelningar med mera.

– Jag har ett fint samarbete med Lasse Bagges son Carl, som är en mycket duktig jazzmusiker och arrangör. Tanken är att fortsätta det samarbetet, säger Kerstin Sonnbäck.

Vi går in i före detta Bäsinge missionshus från 1912 där sång och musik nu sitter i väggarna och även på golvet i form av flygel och två vackra orglar. Vi slår oss ner i varsin ståtlig och kunglig karmstol som Gustaf V en gång suttit i.
– Det blev jag upplyst om när jag köpte stolarna, säger Kerstin Sonnbäck och ler.
Kerstin Sonnbäck har rötterna i Folkärna där hon fortfarande verkar och hon har tre barn och fyra barnbarn.
Det är svårt att beskriva allt hon har medverkat i och medverkar till eftersom meritlistan kan göras hur lång som helst.
Hon är sångerska, har körat och turnerat i folkparkerna tillsammans med bland annat Jerry Williams och under tre år var hon producent för körstämman i Skinnskatteberg.
Kerstin Sonnbäck har också gett röst åt de skrämmande vildvittrorna i Ronja Rövardotter.
–Det var min tredje film med Hasse och Tage och jag har körat i Äppelkriget och i Mannen som slutade röka. Film är roligt och jag hade också en statistroll i Jacques Tatis film Parade. Det är jag stolt över.
– Musiken har fört mig till så många udda platser och roliga händelser. Det blir så lätt när man inte behöver bära med sig en massa instrument och rösten har jag ju alltid med mig. Jag sjunger mycket folkmusik och scenen kan vara allt från fågeltorn till konserthus.
Kerstin Sonnbäck har även jobbat åt vår nuvarande kung när han skulle visa upp det svenska kulturlivet vid olika statsbesök.
– Så jag har sjungit för prins Philip och drottning Elizabeth.

Sedan förra året har dock mycket satts på paus och Kerstin berättar att året före corona hade hon massor med sånguppdrag i Sverige och konserter på udda ställen.
– Men sedan blev det stopp och jag drabbades själv av corona för ett år sedan och jag känner fortfarande av tröttheten. Nu har vi kört livestreamade konserter härifrån Humlebacken och det har gått jättebra.
I augusti firar Kerstin Sonnbäck tio-årsjubileum med Humlebackens kulturhus, eventuellt med en konstrunda. Sedan fortsätter det med konserter i september och den 4 september firas körsångens dag över hela Sverige och då blir det naturligtvis evenemang även här.
– Det är en otrolig akustik här och eventuellt börjar konsertverksamheten i slutet av jul. Vid konserter och olika evenemang har jag alltid kaffeservering och då är allt hembakat.
Förutom jazz, körsång och folkmusik behärskar Kerstin Sonnbäck också ropsignalen kulning till fullo, liksom att hantera näverlur och horn.
– Jag har ett fint utbyte med Leif Öster och Cecilia på Dalagård. De har faktiskt landets enda privata ljudakustikreservat som är fantastiskt när man kular.

De senaste åren har Kerstin Sonnbäck byggt upp ett körcentrum kallat Körkubits där allt från utbildningar och körsång till folk- och världsmusik ingår.
– Avesta är landets mest körtäta kommun och för några år sedan fanns 62 körer och vokalensembler, så jag bor verkligen på rätt plats.
Humlebackens Kulturhus verksamhet består av fyra ben och en del är Dalarnas körcentrum, Körkurbits, som har ett uppdrag från Sveriges körförbund – Team Mitt norr. Det andra benet är folk- och världsmusik som lockat besökare från olika delar av världen.
– Jag har haft besök ända från Japan, folkmusikbandet Drake Skip. De var så fascinerade av musiken och kulningen. De återkom för att studera svensk folkmusik under ett år och nu har de konserter med bland annat svensk folkmusik i Japan.
Övrig verksamhet i Humlebacken är HUJB – Humlebackens Ung Jazz Bäsinge, jazzklubb med ungdomar, samt Natur, blommor och djur i det av UNESCO utsedda biosfärområdet Älvlandskapet Nedre Dalälven.

Vi går ut i trädgården som Kerstin Sonnbäck bygger upp på temat blommor och växter i lyriken och musiken.
– Det här ligger ju i ett biosfärområde och det är en mötesplats för människor, kultur och natur. Pumporna, curcubita på latin, är grunden i kurbits och de odlar jag hemma i växthuset och snart ska jag plantera ut de här.
Strax nedanför trädgården har Kerstin Sonnbäck byggt en utomhusscen med utsikt över strandängen och Dalälven. En perfekt plats som förenar musiken med naturen.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!