ANNONS

Anna-Lisa Lindborg Toftell visar några av sina konstruktivistiska textilkonstverk
Foto: John Leander

Hon sätter Myckelby på konstkartan

MYCKELBY/DALA-HUSBY Anna-Lisa Lindborg Toftell från Myckelby är en av konstnärerna som i år ställer ut på Dala-Konsts jurybedömda utställning på Gruvmuseet i Falun. Hon har belönats med ut.

Kommissariens val kan sägas vara en utmärkelse utöver utmärkelsen att få vara med på Dala-Konsts årliga utställning. Varje år anlitar Dala-Konst professionella så kallade kommissarier som bestämmer vilka som får ställa ut, men också vilken konstnär som är favoriten bland dessa.
Och det är den utmärkelsen som alltså har landat i Myckelby, i ett hus intill Dalälven. Varifrån Anna-Lisa Lindborg Toftell uttrycker en viss stolthet.
– All uppskattning är ju värdefull när man visar upp någonting för offentligheten. De är den energi man behöver i skapandet.

Anna-Lisas specialitet inom konsten är textil. I hennes galleri i hemmet hänger tavlor med genomarbetade textilmönster. Med motiv som inte är ”särskilt föreställande” enligt henne själv.
– Mitt formspråk är ganska konstruktivistiskt. Det bygger mer på geometriska former.

Att sätta Myckelby på konstkartan som Anna-Lisa nu gjort är inte en alldeles given historia. Eftersom hon och hennes man satte sig själva här först i vuxen ålder 1971. Då bodde de egentligen i Uppsala och hon var förlagsredaktör.
– Det blev en tågstrejk när vi var här så jag började jobba på distans innan det begreppet fanns. Sen blev vi kvar.

Nästa följdverkan blev att paret Lindborg Toftell startade Galleri Viktoria och satsade på etablerade konstnärer. Vilket i sin tur ledde till att Anna-Lisas livslånga dröm om att själv bli konstnär, till sist, utmynnade i verklighet.
– Så jag är en gammal människa men en ung konstnär, säger hon och ler.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS