Agneta Nyvall ger tips om hantering av lösenord.
Foto: Maria Karlsson

Hon ger tips om vikten av att ha bra lösenord

BORLÄNGE. I dag när vi gör allt fler ärenden vid våra datorer eller mobiler har det blivit allt viktigare att tänka på säkerheten. Våra lösenord är nyckeln till många tjänster och därför måste de hanteras på ett bra sätt. Den 20 januari är det lösenortsbytardagen och det kan vara ett bra tillfälle att tänka över hur det ser ut med våra lösenord och om det exempelvis är dags att byta till nya.

Agneta Nyvall i Borlänge är datakonsult och driver företaget Nyvalls IT partner sedan 1997. Den huvudsakliga verksamheten är utbildningar inom data, framför allt datorprogram, men också digitalisering av ritningsarkiv för kunder som Outokumpu och Norrtälje kommun. Dessutom kör hon olika tester tillsammans med sina samarbetspartners.
– Jag jobbar även med kalkylmodeller och mallar och har tidigare hållit på med nätverk och hårdvara, förklarar Agneta Nyvall.
Hon är också oppositionsråd i kommunen, så just nu är verksamheten i företaget lite vid sidan om.
Vi bad henne ge några bra tips på vad som är bra att tänka på när det gäller lösenord.
– Det är bra att byta lösenord ibland, kanske en till två gånger per år. Det är inte realistiskt att byta för ofta, säger hon.
Skälet till det är att det blir lättare att glömma och då kanske man skriver upp på lösa lappar som inte förvaras säkert. Lösenordet ska framför allt inte förvaras tillsammans med exempelvis mobilen eller datorn.

Det vanligaste felet många gör, enligt Nyvall, är att glömma bort lösenordet utan att ha skrivit ned det.
– Det är också vanligt med för enkla lösenord, som 12345 eller qwerty, som är de första bokstäverna på tangentbordet. Lika illa är det att välja det egna namnet, husdjurets eller någon familjemedlems namn.
Ett lösenord ska vara säkert och starkt för att minska risken för att någon kan lista ut vad det är.
Helst ska lösenordet innehålla minst åtta till tolv tecken, både små och stora bokstäver samt siffror och specialtecken som parentes eller kommatecken ska ingå.
Det är också viktigt att använda unika, alltså olika, lösenord på olika enheter. Om någon knäcker ett lösenord har hen annars tillgång till alla inloggningar.

Och naturligtvis ska ett lösenord aldrig lämnas ut till någon annan, särskilt inte till någon okänd som ringer eller mailar och ber om det.
Lösenorden rekommenderar Agneta Nyvall att förvara på ett säkert ställe.
– Om man sparat dem på exempelvis datorn eller mobilen finns de under inställningar i webbläsaren och i kontoinställningar för e-post. Det är viktigt att alltid ha skärmlås där det krävs kod för att kunna öppna enheten.
Ett tips är att göra sin egen kryptering som ingen annan förstår. Då är det ändå säkert att ha en komihåg-lapp nära enheten som lösenordet gäller för.
Där det krävs extra säkerhet, som exempelvis bank-id, används så kallad flerfaktorautentisering. Det innebär flera steg där det exempelvis krävs både personnummer och sedan lösenord. För att byta lösenord är det enkelt när det på många inloggningsplatser kommer upp en fråga om man glömt lösenordet.
– Då klickar du på det och fyller sedan i det nya. Därefter får du mail där du bekräftar att lösenordet bytts ut, säger Agneta Nyvall.

Klicka på glömt lösenord, och följ instruktioner!

När det gäller bank-id är det inte lika enkelt att byta lösenord.
– Om du vill byta eller har glömt lösenordet fordras det att du spärrar nuvarande bank-id och sedan avinstallerar bank-id programmet från datorn. Därefter tar du kontakt med din bank och beställer ett nytt bank-id, förklarar Nyvall.
Ett bra tips är också att läsa alla instruktioner för att veta hur exempelvis byte av lösenord görs på ett säkert sätt.
På Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps webbsida www.msb.se finns mer att läsa under ”Säkra dina lösenord”.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS