ANNONS

Nu skapas två nya hoppbackar modell mindre vid Lugnets gamla slalombacke. Doningar på 35 respektive 60 meter gör de tidigare varianterna på 8 och 15 meter sällskap. “Målsättningen är att 35-metersbacken ska kunna stå hoppklar till vintern, meddelar Jan Halvardsson”, ordförande i Holmens IF.
Foto: Sonny Jonasson

Holmens IF backar framtidens hopp

FALUN. Från stenbrott till snötäckta flygfärder. Fundamentet byggs på sportslig gräsrot. När nya hoppbackar ska bli verklighet bygger Holmens IF nu i egen regi.

Platsen är Lugnets gamla slalombacke, vilandes under monsterbackarnas snedlugg och belägen ett stenkast från bergbanan. Här har det under lång tid funnits planer för framtida backhoppstitaner.

Tornen på 8 respektive 15 meter står klara sedan ett par år. Nu ligger fokus på pjäserna som mäter 35 och 60 meter, avsedda för snäppet äldre ungdomar.
– Målsättningen är att 35-metersbacken ska kunna stå hoppklar till vintern, meddelar Jan Halvardsson, ordförande i Holmens IF.

Som eldsjäl och spindel i nätet för det stora projektet har han sett alla nyanser av med och mot fram till i dag. Men nu händer grejer på allvar.
– Nu bygger vi i egen regi och med pengar vi tilldelats från VM-bolaget och Dalarnas Skidförbund. Vi söker även medel från några andra aktörer. Hittills ligger vi bra till inom ramarna för budget, och förhoppningen är att vi tills det är dags att bygga själva tornet till 60-metersbacken inte ska behöva överstiga 1,5 miljoner i kostnader.
– Jag har suttit med i det här projektet sedan 2010, så det har inte gått fort. Det har varit mycket motvind i många år, berättar han.

De största utmaningarna har inte sällan varit åtaganden bortom de rent sportsliga.
– Det är inte helt lätt att vara byggherre med allt som hör till, vi har bland annat fått söka nytt bygglov då det förra upphörde att gälla till följd av att allt tog så lång tid, förklarar Jan Halvardsson.
– Men det har bara varit att köra på, utan bygglov har vi heller ingen sport.

De markarbeten som i nuläget pågår innefattar sprängning av berget uppe på Lugnet. Faluaktören Brossen knixar med den maskinella biten. En process som förlupit tämligen smärtfritt.
– Det var lite svårborrat vid toppen av 35-metersbacken, men annars är det en fördel att berget i sig är bitvis trasigt och uppluckrat på insidan, då det underlättar sprängningen och minskar vibrationerna i omgivningen, klargör Jan Halvardsson.

Skidföreningen Holmens IF är en långlivad aktör i Faluns färger. I hela 93 år har man fostrat vinteratleter och i dag ligger fokus på backhoppning samt nordisk kombination.
Snart kan alltså unga aspiranter med mod att flyga rakt ut i luften på ett par fläskiga lagg se fram emot ytterligare två nya tränings- och tävlingstorn.
– Det främsta målet nu är att få backarna färdiga, så att vi sedan fullt ut kan fokusera på att rekrytera unga hoppare och satsa på de som redan är aktiva, framhåller Halvardsson.

I dag har man cirka 15 aktiva i föreningen och anar fortsatt uppsving för sporten som sådan.
– Intresset är stort när vi i samband med skidspelen har skolor på besök för att prova på backhoppning, berättar Jan Halvardsson.

Föräldrars fasa över oblyg altitud torde mildras av de mindre skrämmande backarna.
– De associerar direkt idrotten till de jättestora backarna, men här kommer unga hoppare kunna börja på en snällare nivå och sedan utvecklas i sin egen takt.
– Backhoppning har länge hamnat under samma paraply som annan skidåkning, men är ju egentligen en form av extremsport som kan bli som ett gift i sig och erbjuder väldigt många kickar.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 33 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS