ANNONS

Det gäller att titta var man sätter fötterna när man ska montera bitarna till gångbron över Kolbäcksån. De som arbetar med det är Håkan Dahlström, Patrik Miettinen och Krister Söderlund.
Foto: Karin Diffner

Höjdarjobb över Kolbäcksån snart klart

SMEDJEBACKEN. På måndag ska den första av gångbroarna över Kolbäcksån slutbesiktigas och kan därefter tas i bruk. – Den blir så stark att man kan skulle kunna köra en bil över den – en väldigt smal bil, säger Lars Lindblad, vd på MVUSAB som tillverkat bron.

Kranen lyfter en bit i taget av gång av gångbanan till hängbron över Kolbäcksån vid Söppenmyren. Längst ut på den halvfärdiga bron står tre man och tar emot för att montera fast bitarna i droppkättingar. Det ser inte helt riskfritt ut.
– Det är ingen fara. Han som står längst fram är bergsklättrare, säger deras chef Lars Lindblad med ett skratt.
– Och han är dessutom fäst i lina, tillägger han.
De två gångbroarna längs promenadstråket har varit saknade.
– Ja, det märks att det är ett uppskattat ställe att gå på, säger Lindblad.

De gamla broarna var i tryckimpregnerat virke och byggdes så sent som 2007. Men de höll på att säcka ihop av tyngden när det blev för mycket blöt snö på dem.
– Bara virket på en av broarna vägde 4,5 ton – utan snö, berättar Lars Lindblad.
Han är vd för Smedjebacksföretaget MVUSAB som fick i uppdrag att tillverka två nya broar.
– Vi har aldrig gjort det förut, men det har gått bra. Norkonsult i Borlänge har gjort konstruktionsritningen.

Till vardags sysslar företaget med stora plåtkonstruktioner som dammluckor, stålnoder till höghus eller kvarnlagerhus till gruvindustrin. Därför tycker Lasse Lindblad att det var extra roligt att göra något som syns i hemstaden och ska användas av “vanligt folk”.
– Ja, det är jättekul. Annars är det enda som vi gjort som syns båtarna i rondellen och vi har också lämnat in offert på en utsmyckning på torget, berättar han.

Arbetet med den så kallade Badhusbron vid Söppenmyren har gått fort på slutet. För två veckors sedan restes pylonerna, i början av förra veckan rullades bärvajrarna ut och resten av veckan ägnades åt att hänga gångbanan i kättingarna.
– Det sista är räckena. Sedan blir det slutbesiktning den 20 december.
Och sedan kan man gå på den?
– Ja, då ska den kunna hålla för 325 människor samtidigt.
Hur går det med den andra bron?
– Vi kallar den för USAB-bron för den går över vid oss. Jo, där har vi haft lite bekymmer med markförhållandena, så där tar det lite längre tid.
När tror du den är klar?
– Det blir nog långt in i januari, säger Lars Lindblad.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS