ANNONS

Jan Nilsson ordförande Hjärt-lungfondens forskningsråd och professor i experimentell kardiovaskulär forskning vid Skånes universitetssjukhus, Malmö. Foto: Mårten Levin för Hjärt-Lungfonden.

Högt pris för osunda matvanor

DALARNA. Kostnaden för svenskarnas dåliga matvanor beräknas till 53 miljarder kronor under ett år.

Det visar en ny analys i Hjärtrapporten 2019 som Hjärt-Lungfonden släppt. Nu efterfrågar Hjärt-Lungfonden en nationell handlingsplan för att förbättra svenskarnas matvanor.
– Tack vare forskning som leder till bättre vård och levnadsvanor har dödligheten i hjärt-kärlsjukdom nästan halverats på 20 år. Men svenskarna blir allt mer stillasittande, motionerar mindre och äter allt mer ohälsosamt. Om vi inte förändrar vår livsstil riskerar den positiva trenden att brytas, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Svenskarna äter sämst av alla nordbor, och mer än varannan invånare är överviktig. Forskning vid Lunds universitet visar att 6 400 svenskar i år beräknas att dö i förtid på grund av dåliga matvanor. Av dem kommer nio av tio att dö i hjärt-kärlsjukdom. I Hjärtrapporten 2019 har Hjärt-Lungfonden bett samma forskare att räkna på kostnaderna.
Analysen visar att prislappen för svsnkarnas ohälsosamma matvanor är hisnande 53 miljarder kronor – under ett år. Det är mer än statens sammanlagda utgifter för kultur, miljövård och migration under 2018. Hjärt-Lungfondens generalsekreterare Kristina Sparreljung och ordföranden för Hjärt-Lungfondens forskningsråd, Jan Nilsson, skriver på debattsidor om behovet av en nationell handlingsplan för att förbättra svenskarnas matvanor.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare, Hjärt-Lungfonden. Foto:Anna Molander för Hjärt-Lungfonden.

– Regeringen måste göra det enklare att följa de nordiska näringsrekommendationerna. Tre konkreta förslag är att subventionera frukt och grönsaker, beskatta sockersötade drycker samt att initiera ett nationellt saltsänkningsprogram. Det vore inte bara en samhällsekonomisk investering, utan skulle även rädda tusentals svenskar från att dö i förtid, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Hjärtrapporten 2019 ger en helhetsbild av de senaste forskningsframstegen och hjärthälsan i Sverige. Med Hjärtrapporten vill Hjärt-Lungfonden öka kunskapen om forskning och behandling av hjärt-kärlsjukdom så att fler ställer sig bakom kampen mot vår tids stora folksjukdomar.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna v50

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS