ANNONS

Fredrik Bernardsson lär ut hjärt- lungräddning på Bilprovningen i Avesta.
Foto: John Leander

Hjärt- och lungkurs på bilprovningen – ”Behövs på alla ställen”

AVESTA Nyligen fick personalen på bilprovningen i Avesta göra annat än kontrollera bilar. En brandman kom och plockade fram dockor som de fick rädda livet på.

– Nu ska ni få göra en kompression. Ett hjärta slår 120 slag i minuten det blir två per sekund. Det vi gör är en livsuppehållande åtgärd som man ska fortsätta med tills ambulansen kommer. Vi börjar med 30 sekunder. Stayin alive är en låt som är bra att hålla takten till. Kör!
Bilprovningspersonalen står på knäna på golvet i bilprovningshallen och trycker så rytmiskt de kan mot de specialtillverkade dockorna som bara består av en bål och ett huvud. Den som instruerar är Fredrik Bernardsson, en brandman från By.

När bilprovningspersonalen är klara med sin första kompression får de också testa att blåsa in i dockornas munnar. Fredrik förklarar sedan utan omsvep att det inte gick så bra de första gångerna. Men de ska hålla på i två timmar så det kommer nog gå bra till sist.
Han visar en app som är kopplad till dockornas innandöme och som mäter hur väl de lyckas. Deltagarna skämtar lite och det ser nog en smula märkligt ut när de sitter hukade över dockorna på bilprovningen.

Men Fredrik jobbar på uppdrag av LBS (Lindqvist Brand och Säkerhet), som drivs av en annan brandman, Johan Lindqvist från Ockelbo. Och enligt honom är såna här kurser mycket viktiga.
– Ja det behövs på alla ställen. I Sverige har vi ungefär 10 000 hjärtstopp per år utanför sjukhus. Chansen för överlevnad vid hjärtstopp minskar med tio procent för varje minut som går utan hjärt- och lungräddning. Det är sällan vi brandmän kan rädda någon med hjärtstillestånd. När vi kan det är det för att någon på plats har gjort HLR innan vi har nått fram.

Han berättar att det finns lagkrav som säger att alla företag ska kunna hantera hjärtstopp.
– Men det finns ingen mall på hur ofta kurser ska hållas. Helst borde man göra det två gånger per år.
Det skulle ungefär kunna betyda att den som ska besiktiga bilen närmaste halvåret i Avesta kan känna sig något tryggare vid just det obligatoriska besöket.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS