Emmaus projektledare Liselotte Ståhl och ansvariga Eva Britt Åberg är glada att åter kunna skicka hjälpsändningar till Polen och Litauen.
Foto: Veronica Rigtorp

Hjälp är på väg igen från Emmaus i Borlänge

BORLÄNGE. Pandemin har även påverkat hjälporganisationen Emmaus. Mindre hjälp till Polen och Litauen. Färre volontärer. Inga pengar till bistånd och ingen hjälp till fadderbarnen. – Just nu överlever vi bara, säger Eva-Britt Åberg, ansvarig på Emmaus i Borlänge. Hon bär fram ännu en säck proppfull med kläder till den väntande lastbilen, och säger med ett stort leende ”Men nu är vi på gång igen”.

– Vi har tagit rejält med stryk under pandemin, men vi finns kvar, förklarar Eva-Britt Åberg.
Emmaus har funnits i Borlänge sedan 1962. 1992 köptes fastighet där Emmaus nu finns i Åselby industriområde.
De fem anställda har god hjälp av många frivilliga, totalt cirka 50, som under pandemin blivit cirka 25.
Nyanställda projektledaren Liselotte Ståhl berättar att hon jobbar på att få in fler volontärer.
– Pandemin har tagit hårt på den åldersgrupp som är med oss som volontärer, förklarar hon.

Olle Gustavsson och Samuel Johansson hjälper till att packa ur containern och i lastbilen. Foto: Veronica Rigtorp

Det som främst är Emmaus uppgift är att hjälpa och för att allmänheten ska få veta mer om hur de kan just hjälpa håller Liselotte på att framställa flygblad med information om detta och även bygga upp en hemsida.
– Hjälpa kan man göra på fyra sätt; skänka saker, vara kund och handla, jobba som volontär samt skänka gåva eller bli månadsgivare.
Liselotte menar att det också är viktigt att visa mer vad hjälporganisationen arbetar med för att få allmänheten att få insikt i hjälparbete. Något som hon kommer att jobba extra mycket med framöver som projektledare.

Verksamhet består av insamling och försäljning av begagnade kläder, möbler, husgeråd med mera. En del av det insamlade säljs i butiken och en del skickas direkt till mottagarländer. Allt gås igenom, för att kolla att det är helt och rent.
Cirka åtta till tio gånger per år skickas transporter med insamlat material till Litauen och Polen (under pandemin endast fyra gånger). Det är bland annat kläder, skor, husgeråd, möbler, sjukvårds- och skolmaterial. Varje sändning innehåller 90 kubikmeter.

En hel del lådor ska bäras ur containern för att packas i lastbilen, det hjälper Lasse Barkman till med. Foto: Veronica Rigtorp

En gång per år görs uppföljningsresor till både Litauen och Polen, för att träffa de människor som tar emot sändningarna.
Av de pengar som Emmaus får in på försäljningen i butiken, går en del till egna omkostnader, och resten – cirka 500 000 kronor – till bistånd (under pandemin var den siffran noll).
Det är främst mottagarländer som får del av pengarna, men hjälp får också 30 fadderbarn runt om i världen (under pandemin fanns inte heller pengar till fadderbarnen).
Med lättade restriktioner hoppas Eva-Britt Åberg och Liselotte Ståhl att de ska kunna komma tillbaka till de hjälpinsatser de kunde bidra med innan pandemin.

Hjälporganisation
Emmaus är en världsomspännande hjälporganisation med ca 350 grupper. Hälften av dem finns i Frankrike, där Abbé Pierre startade verksamheten 1949. I Sverige finns det nio Emmausgrupper.
De drivs som ideella föreningar, med styrelser och arbetsutskott. Emmaus är politiskt och religiöst obundet, men många av medlemmarna är med i någon kristen församling.
Källa: Emmaus hemsida.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS