ANNONS

Lars-Åke Östlin, Hedemora kommun, Therese Oljans Backlin, Södra Dalarnas Sparbank, Nisse Karlsson, Vasaloppsklubben, samt Mona Holmström, Elin Aura, Marcus Mattsson och Erik Almséus, IFK Hedemora orientering, gör en gemensam satsning som ska få Hedemoraborna att hitta ut i naturen.
Foto: Mikael Eriksson

Hittaut ska få Hedemoraborna på benen

HEDEMORA. Att upptäcka miljöer och platser och samtidigt fysiskt få röra på sig. Det är vad projektet Hittaut går ut på. 70 olika kontrollpunkter har placerats ut i Hedemora.

70 kontrollpunkter finns utplacerade i och runt Hedemora stad. Dessa ska få Hedemoraborna att återupptäcka gamla bekanta miljöer och även kanske snubbla över någon ny okänd oas. Men också att locka besökare att ge sig ut på upptäcktsfärder. Och detta i kombination med en stunds friskvård.

Det handlar om att till fots eller per cykel ta sig till de olika kontrollerna som har olika svårighetsnivå.
– Det är precis som en slalombacke med olika svårighetsgrader, det finns gröna, blå, röda och svarta kontroller, säger Marcus Mattsson, orienteringsklubbens ordförande.
De gröna är de allra lättaste att nå och som är tillgängliga även om man har en barnvagn, rollator eller rullstol. De svarta däremot bjuder på ordentliga utmaningar och där obanad terräng ska forceras för att nå dem.

Målet med projektet, som fått namnet Hittaut, är att 10 000 kontrollpunkter ska ha besökts innan 30 september. För att nå det målet krävs att 250 personer i genomsnitt besökt 40 sådana kontroller.

När projektet presenterades så gjordes det vid kontrollpunkt nummer 46, belägen högst uppe på Stadsberget. Därifrån är utsikten hänförande med en vy över stan, Hönsan och Hovran. Kjell Lidholm från orienteringsklubben säger att det finns fler kontrollpunkter varifrån man får en fantastisk utsikt över Hedemora. En sådan är Nibbleberget och Vasaloppsklubbens stuga.

Varje kontrollpunkt som man besöker ska registreras med hjälp av en app i mobiltelefonen eller hemma via en dator. I stället för att bära med sig kartan går den att ladda ned i telefonen. De som har registrerat sig deltar i den utlottning som kommer att göras varje månad och har chansen att vinna presentkort.

I början av maj kommer 5000 hushåll i Hedemora att i sin brevlåda få ett konvolut innehållande information och karta.
Bakom projektet finns IFK Hedemora orientering tillsammans med fler samarbetspartner som bland annat Hedemora Handlingskraft, Vasaloppsklubben och Naturskyddsföreningen.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 19 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS