ANNONS

1 399 personer har deltagit i motionsarrangemanget Hitta Ut i Hedemora under våren och sommaren, vilket är en ny rekordnotering.
Foto: Pressbild

Hitta Ut har avslutats – rekordmånga letade checkpoints i Hedemora i år

HEDEMORA Motionsarrangemanget Hitta Ut i Hedemora har nyligen avslutats. 1 399 personer har deltagit under våren och sommaren, vilket är en ny rekordnotering. “Vi har inte beslutat om någon fortsättning nästa år, men det känns svårt att lägga ner detta nu”, säger Kjell Lidholm, från IFK Hedemora Orienteringsklubb.

Mellan maj och september pågick Hitta Ut i Hedemora kommun. 212 fasta kontroller (checkpoints) hade placerats ut på olika platser i kommunen. Vissa var enkla att hitta och andra betydligt svårare.
– Många har besökt platser som de aldrig har varit på tidigare, tack vare Hitta Ut. Och det är många som vågar bege sig ut i skogen, med hjälp av kartan. Man törs lämna sina vanliga platser. Det är vanligt att man går eller springer en och samma runda när man motionerar men Hitta Ut ger en extra dimension, säger Kjell Lidholm.

Varför tror ni att detta har blivit så populärt?
– För många är det bra att det inte är tidsbundet. Man kan göra detta när det passar. Min fru brukar inte orientera men i år har hon och väninnorna stuckit ut när det har varit bra väder. Och så kan man göra som man vill, vilka kontroller man siktar på. Det är fascinerande, man kanske vill vara ute en kort stund men så har det gått både en och två timmar, säger Kjell Lidholm.

“Många har besökt platser som de aldrig har varit på tidigare, tack vare Hitta Ut”, säger Kjell Lidholm, från IFK Hedemora Orienteringsklubb. Foto: Pär Sönnert

I Hedemora kommun har 1 399 personer registrerat checkpoints under årets upplaga av Hitta Ut.
– Men den egentliga siffran är större än så. Dels är det några som väljer att inte lägga in sig i systemet, dels är det flera som hakar på andra som letar kontroller. Totalt har 53 000 checkpointbesök registrerats och deltagarna beräknas ha lagt ner omkring 40 000 timmar på Hitta Ut, säger Kjell Lidholm.

Blir det en fortsättning 2022?
– Det har vi inte beslutat om ännu. Vi har fått en väldig respons och det finns en stor förväntan att fortsätta. Vi gjorde detta som ett treårigt projekt, med mig som projektledare, och nu har den tiden gått. Men det känns svårt att lägga ner detta nu, när det har blivit så populärt. Tack vare Hitta Ut har vi även fått nya medlemmar till orienteringsklubben, vilket är jätteroligt, säger Kjell Lidholm.

I år tillkom områdena Sandsätersbro, Stadssjön (vid sjön Hovran) samt ett område i Garpenberg, längs vägen mot Dormsjö.
– Vissa av deltagarna har efterlyst fler lättillgängliga checkpoints i centrum. Det kan vara personer som har svårt att ta sig ut i skogen, eller som inte har tillgång till bil. Då blir det ju svårt att hitta alla checkpoints. Om vi fortsätter nästa år så är jag övertygad om att vi lägger fler checkpoints i centrala Hedemora, säger Kjell Lidholm.

Exempel på hur en checkpoint kan se ut.

44 deltagare har tagit samtliga 212 checkpoints.
– Det är otroligt imponerande. Jag har själv varit ute en del, men inte tagit alla. Det krävs att man lägger ner oerhört mycket tid för att hitta samtliga checkpoints. Dessutom har jag träffat flera markägare, bland annat i Grådö och i Garpenberg, och de har tyckt att det har varit trevligt med så mycket folk ute i områdena, säger Kjell Lidholm.

Den 28 oktober hålls en avslutning med prisutdelning och utlottning, vilket sker på Södra Dalarnas Sparbank.
– Det är roligt att Hedemora kommun har gått in ekonomiskt på ett annat sätt i år. Det här får inte kosta något, det är en sak som jag driver hårt. Om det blir att kosta något så blir tröskeln stor för många att hålla på med detta. Tack vare alla samarbetspartners kan vi arrangera detta kostnadsfritt, säger Kjell Lidholm.

På sin hemsida skriver Hedemora kommun att kommunens fritidsenhet vill rikta ett stort tack till arrangörsklubbarna IFK Hedemora orienteringsklubb och Långshyttans AIK Orientering.
– Det är med stor glädje vi fått beskedet att årets Hitta Ut-säsong återigen blivit en succé med 40 000 aktivitetstimmar. Det betyder mycket positivt för folkhälsan, säger Lars-Åke Östlin, kommunens fritidschef, till hemsidan.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 43, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS