ANNONS

Hitachiaffären skapar möjligheter i Ludvika

LUDVIKA. ABB Ludvikas platschef Magnus Ström gästade kommuners företagsfrukost spännande rubriken om framtidsspaning med ägarförändringen i fokus som drog lite extra besökare.

– Dagarna innan jul kom beskedet att ABB kommer att sälja division Power Grids till japanska Hitachi. Alla enheter i Ludvika tillhör Power Grids som har 40 000 anställda i världen, 4000 i Sverige varav 3000 här i Ludvika. När jag bokade det här datumet hade jag hoppas att jag skulle kunna berätta mer än vad jag kan idag. Men jag ska berätta det jag kan, sa Ström och fick alla att dra på smilbanden när han drev med sitt passande efternamn för den som sitter i ledningen för det världsledande starkströmsföretaget.
– Vi är fortfarande ABB till den första juli nästa år och så länge är vi konkurrenter, berättade han och förklarade att även om man är konkurrenter så säljer Hitachi i stort sett bara sina kraftöverföringsprodukter på den japanska marknaden.
– Innan vi blir helt Japanägda har vi fyra år på oss att lära oss. ABB blir kvar i samriskbolaget som ska bildas efter uppdelningen i tre år.
Fram till halvårsskiftet nästa år så kommer en mycket omfattande intern process att prägla arbetet inom ABB, idag finns massor med koncerngemensamma verksamheter som måste delas i två som HR, IT och mycket mer.
– Det blir konsulternas julafton, det finns massor med grejor att göra, sa Ström och han sa till tidningen att han hoppades att en hel del verksamheter kommer att hamna i Ludvika men han trodde inte på ett huvudkontor i Ludvika.
– Hitachi är 107 år gammalt, har 300 000 anställda och vi har väldigt lite överlappningar. Vi och Hitachi kommer att komplettera varandra eftersom vi får tillbaka kraftgenerering när vi blir en del av dem. Det här kan bli riktigt bra, vi inne på ABB är inte ett dugg oroliga, sa Ström som berättade att han nyligen var på en middag i Västerås tillsammans med Hitachirepresentanter som varit uppe i Ludvika och blivit mycket imponerade så hela middagssamtalet handlade om Ludvika.
– Man köper inte oss för 100 miljarder spänn för att lägga ner.
Han fick frågor om hur affären påverkar kunderna och affärerna:
– Vi har fått ägna en hel del kärlek till våra kunder i Kina och kunderna i Kina är med, försäkrade Ström som avslöjade att man har en större transformatoraffär på gång där men i övrigt konstaterade han att marknaden för de stora likströmsprojekten är som den alltid varit:
– Det går upp och ned.
Eftersom jag följt ABB som journalist i många år så kan man konstatera att det är ned för ingen konkurrent har heller kammat hem något av alla de stora likströmsprojekt som finns i röret.
Framtidsspaningen slutade med en dialog om vad man kan göra på hemmaplan i Ludvika för att få ut så mycket gott som möjligt av Hitachiaffären och hur man kan ta tillvara att Logmax, Ovako i Smedjebacken, Tomokohus i Leksand är Japanägda så kommunen och samverkansbolaget Samarkand kommer att ordna japanseminarier tillsammans med Business Sweden och andra och bygga ett japankluster i Dalarna.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika) vecka 16 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS