ANNONS

Katarina Nordin jobbar på Malingsbo herrgård med bland annat herrgårdscaféet och guidade turer. I köksflygeln är det möblerat med gamla bord och stolar, samt den unika bakplåtshyllan.
Foto: Veronica Rigtorp

Historiska vingslag som doftar hembakat

MALINGSBO. Ett av alla inslag under Augustifesten var två utställningar, café och loppis på Malingsbo herrgård.

Här öppnades sommarcafé med trädgårdsservering för första gången i köksflygeln.
I tidstypiska kläder står Alva Hermansson och gräddar våfflor till hukade spekulanter. Intill henne står Katarina Nordin och passar de hembakta matbröden sakta gräddas i ugnen.
Många besökare kommer in i stugan och frågar efter loppisen, men kommer snart tillbaka för en fika. Det hembakta lockar gammal som ung.

Det är Katarina Nordin som, jobbar på herrgården, som är “mamma” till alla go´sakerna. Hon är anställd på herrgården och ser till att besökarna trivs, samt är ställets guide.
– Det kom in en herre och sa att han skulle ha den där speciella tårtan, berättar Katarina och skrattar åt fenomenet med att hennes egenkomponerade tårta väckt sådant intresse.
– Här ingår påtår, tretår, fyrtår och femtår, berättar hon för en kund som undrar över kaffet.

Det är full fart i Herrgårdscaféet, men Katarina hinner ändå berätta anekdoter från herrgårdens historia. Som att herrskapets barn åt sin mat i köksflygelns stora rum intill det lika stora köket. Medan herrskapet själva åt i matsalen i huvudbyggnaden. En av husets ägare ska ha haft 13 barn, så man kan ju förstå om det fanns både ett eget hus till barnen och egen matsal.

Malingsbo Herrgård är en karolinsk träherrgård från tidigt 1700-tal med flyglar, kapell och unikt kornmagasin. Här finns mycket att se, en dold pärla som med de nya ägarnas intensioner kommer att blomma igen.
Herrgården är ett av besöksmålen i Ekomuseum Bergslagen. Sommarens utställning visar fotografier av Gunne Ramberg och utställningen Berget, oljemålningar av Ida Gudmundsson . Utställningen pågår till och med 29 september.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 34 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS