ANNONS

Publikbild i skuggan bredvid konsthjulet, i samband med Konsthjulets dag den 9 augusti. Sven Erik Hillver höll ett föredrag. Den 13 september visas Konsthjulet på nytt, dock utan föredrag.
Foto: Karin G. Hästö

Historiska arrangemang repriseras under Kulturarvsdagen

SÄTER För första gången deltar Säters kommun i Kulturarvsdagen. “Vi repriserar lite från Historisk vecka och inviger även den nya minnestavlan”, säger kultursekreteraren Karin G. Hästö.

Söndagen den 13 september firas Kulturarvsdagen över hela landet. I år även i Säters kommun.
– Vi har inte varit med tidigare då det inte har stämt tidigare. Men i år kunde vi vara med och lyfta in invigningen av minnestavlan i Kulturarvsdagen. Det här är ett sammanhang som Säters kommun bör vara med i varje år, säger Karin G. Hästö.

I augusti hölls Historisk vecka i Säters kommun. Nu blir det repris för ett par av de populära arrangemangen.
– Vi visar Konsthjulet i Sördalen och Engelska parken i Grängshammar på nytt. Det var fulla grupper i Grängshammar när vi hade det under Historisk vecka. Det var även fullt på ett par av vandringarna. Det märktes att folk uppskattade att det hölls kulturarrangemang som det gick att delta i, trots coronapandemin, säger Karin G. Hästö.

Efter invigningen av den återskapade minnestavlan på Rådhuset så kommer cellerna bakom Rådhuset att visas, i samband med att det hålls ett föredrag om rättsväsendet i Säter. Sedan visas Konsthjulet på nytt. Jon Bodin från hembygdsföreningen kommer åter att agera som sin förfader, konstvaktaren Drak-Erik, och köra i gång Konsthjulet.

– Konsthjulet är en unik anläggning och har kallats för ett av Dalarnas sju underverk. Det är väldigt roligt att Säterborna, och andra intresserade, får möjlighet att se det i gång. Det gick bra att hålla avstånd vid hjulet under Historisk vecka. Besökarna gick in ena vägen och vallades genom byggnaden och ut på andra sidan, säger Karin G. Hästö.

Slutligen visas Engelska parken i Grängshammar där Gunnar Dicander från Silvbergs hembygdsförening informerar om projektet som bland annat gäller hur parken ska kunna restaureras.
För att arrangörerna ska kunna se till att avstånd hålls vid aktiviteterna så måste man anmäla sig på förhand. Detta kan exempelvis göras via mejl till karin.hasto(snabel-a) sater.se.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 37, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS