ANNONS

Kultursekreteraren Karin G Hästö, Jon Bodin, Säters hembygdsförening, och Tyge Olsson, kulturföreningen Säterstampen, är glada över att kunna presentera ett coronaanpassat program för Historisk vecka, den 8-16 augusti.
Foto: Pär Sönnert

Historisk vecka hålls i mindre format

SÄTER Det blir en Historisk vecka i Säter även i sommar. Dock en avskalad version där arrangemangen sker utomhus. “Vi är stolta över att ha fått ihop programmet”, säger Karin G Hästö.

Namnet till trots så brukar arrangemanget Historisk vecka i Säters kommun pågå längre än en vecka. I år blir det aktiviteter den 8-16 augusti.
– Det har krympt med en vecka på grund av coronapandemin, säger Jon Bodin, från Säters hembygdsförening.

– Vi vill lyfta fram vår kulturhistoria som finns här i Säters kommun. Intresset är större än någonsin för att besöka våra kulturlämningar och att vistas ute i naturen. Vi vill också lyfta fram att kulturslingan Silverringen har funnits i 20 år, säger Karin G Hästö, kultursekreterare i Säters kommun.

Säterstampen, med öppna innergårdar och dramatiseringar, ställs in. Däremot blir det en gårdsvandring på vissa innergårdar.
– Under Stampen brukar det vara fikaförsäljning och loppisar på innergårdarna men i år får besökarna i stället gå in och “bara” titta på innergårdarna, säger Tyge Olsson, från kulturföreningen Säterstampen.

Dramatiseringarna kommer man dock att kunna se ändå, fast i digital form.
– Vi ska spela in ett nyhetsprogram med händelser från Säter, Sverige och resten av världen för 100 år sedan, alltså 1920. Programmet kommer att visas på vår hemsida och vår Facebooksida från vecka 32, berättar Tyge Olsson.

Historisk veckas program innehåller bland annat slåtter i Lodstöparbo den 8 augusti. “Medtag egen lie eller räffsa”, hälsar Jon Bodin,
– Det är 500 år sedan som Gustav Vasa var i Dalarna, och passerade genom södra Dalarna där han bland annat pratade med gårdsägaren Stig Hansson i Jönshyttan, säger Jon Bodin.

Den 9 augusti är det Konsthjulets dag, vid Konsthjulet i Sördalen vid Säterdalen.
– Konsthjulet visas upp och Sven Erik Hillver håller ett föredrag, berättar Karin G Hästö.
– Jag kommer sedan, i rollen som min förfader konsthjulsväktaren Drak Erik, att hålla i en vandring längst konstgången från Sördalen till Bispberg och Storgruvan, säger Jon Bodin.

Merparten av arrangemangen under veckan är kostnadsfria, men besökarna måste boka in sig på förhand.
– Det är för att vi ska få koll på hur mycket folk det kommer, säger Karin G Hästö.
– Och så tar vi för givet att samtliga besökare är friska och symptomfria, tillägger Jon Bodin.

Mentalvårdsmuseet har stängt hela sommaren, förutom fyra dagar under Historisk vecka.
– Men det är maximalt 20 personer åt gången som får vara i lokaler, berättar Karin G Hästö.

Den 15 augusti håller Jon Bodin i en längre vandring, med start vid golfrestaurangen.
– Det blir en rejäl promenad i silvrets spår, till Östra Silvbergs gruva och tillbaka vid Aspnäs, säger han.
– Det är främst de äldre som kommer på arrangemangen under Historisk vecka, men vi har sett en föryngring de senaste åren, säger Karin G Hästö.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 32, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS