ANNONS

Elliot Hjertton, Elliot Shipton och Jesse Råbock demonstrerar finessen med en ergonomiska hinken.
Foto: John Leander

Hinkförsäljare bästa UF-företagarna i Hedemora

HEDEMORA Få jämnåriga trodde att de tre gymnasiekillarna som säljer hinkar skulle vara en vinnare. Men juryn som utsåg årets UF-företag i Hedemora blev så frälsta att de köpte hinkar själva.

I ett klassrum på Martin Koch-gymnasiet lyfter Elliot Hjertton upp en hink och håller den tätt intill ena benet, vilket är möjligt på grund av hinkens speciella form. Jesse Råbock pekar och förklarar.
– Om du kollar ser du att hinken kommer närmare hans ben, vilket minskar stress på ryggen, axeln och handleden. Du kan jämföra med om man håller en tiokilosvikt. Om man håller ut hinken kommer hinken utanför kroppen. Om hinken är tung skulle handleden böjas ner och axeln tryckas ner och ryggen luta med själva hinken.

– Det är just det som orsakar skadorna som ofta förekommer, fyller Elliot Hjertton i innan han ställer ner hinken på golvet.

Jesse berättar att deras UF-företagsidé föddes ur en ursprunglig tanke att de skulle hitta ett problem i vardagen och sen en lösning på problemet.
– Och det här kom jag på när jag jobbade i somras på stålverket i Avesta. Där fanns ett problem med många sjukskrivningar. Vi som jobbade som sanerare använde många tunga lyft och bar runt på just hinkar, säger Jesse.

De tre gymnasieentreprenörerna Jesse Råbock, Elliot Hjertton och Elliot Shipton slog sina kloka huvuden ihop och insåg i hur många sammanhang hinkar faktiskt används. De började se framför sig en stark lokal och regional marknad i Hedemora och Dalarna.
– Det finns ju massor med trädgårdar och folk med hästar och mycket lantbruk, säger Elliot Hjertton.

Så de bestämde sig för att starta UF-företaget Ergonomia och bli återförsäljare av ergonomiska hinkar. De började omsorgsfullt leta produkter på nätet.
– Först hittade vi jättebilliga varianter, men vi kände att vi inte ville bedra våra kunder och började kolla efter svenska leverantörer.
De hittade också en universitetsstudie från Tokyo och kom via den fram till att satsa på just den hink de just demonstrerat, med platt sida.

Och uppenbarligen blev det en ordentlig succé då det utsetts till Hedemoras bästa UF-företag. En ordentlig revansch faktiskt så inte många på skolan som verkade tro att de skulle ha en chans.
– Det vara ju bara en hink tyckte de. Så det var lite ”in your face”, säger Jesse med glimten i ögat.

Juryn som gav Ergonomia-killarna segern bestod av representanter från Företagarna, Hedemora Näringsliv AB, Södra Dalarnas Sparbank och Handelsbanken och bedömde tre delmoment. Delårsrapport, Presentation och intervju.
– De blev så sålda på vår idé att de köpte varsin hink själva, säger Jesse.

Om Ergonomia-gänget lyckas lika väl i Dalafinalen och sen i en eventuell Sverigefinal återstår att se, men de har i alla fall fått smak på företagande.
Elliot Hjertton trycker speciellt på att ha fått lära sig att ta ansvar.
– Det är roligt. Det är ju mer än bara ett grupparbete i skolan. Man måste schemalägga sin egen tid för att slippa stressa.

Jesse instämmer.
– Det var inte lika drygt som jag väntade mig. Jag tänkte mig att vi mest skulle sitta framför datorn och knappa. Men det som jag tyckte varit roligast om mest lärorikt var att träffa folk och knyta kontakter.

Elliot Shipton nickar.
– Man blir definitivt uppmuntrad att fortsätta. Sen om man fortsätter kränga hinkar eller inte låter jag vara osagt. Kanske. Vem vet?

Fakta UF-företag
Ung företagsamhet (UF) är en utbildning för gymnasieelever. Under ett läsår startar, driver och avvecklar eleverna ett UF-företag med stöd från lärare och rådgivare från näringslivet.
Ett UF-företag är inget riktigt företag i juridisk mening. Företaget får inte kan ingå avtal, inte äga tillgångar och inte låna pengar. UF-företag betalar bara skatt om vinsten och eventuella löneinkomster överstiger 20 008 kr eller mer (2020). Källa: Skatteverket

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS