ANNONS

Både Hillevi Martinpelto och Rosanna Grezel kommer att bjuda på musik vid konserten i Vasakyrkan.
Foto: Mikael Eriksson

Hillevi Martinpelto hyllar Birgit Nilsson

HEDEMORA. Utdelning av stipendium och en hyllning till Birgit Nilsson. Där är vad publiken har att vänta vid Hillevi Martinpeltos konsert i Vasakyrkan 8 september.

I år skulle Birgit Nilsson eller som hon också kallades La Nilsson ha fyllt 100 år. Detta är något som kommer att uppmärksammas vid Hillevi Martinpeltos konsert i Vasakyrkan den 8 september.
– Det blir en hyllningskonsert, säger Hillevi Martinpelto.

Hillevi säger att det var något som hon ville göra eftersom hon har mycket repertoar som är gemensam med Birgit Nilsson.
– Hon har alltid varit en jättestor idol för mig, ända sedan jag var väldigt ung.
– Det känns fint att få hylla henne.
Hillevi har även fått ta emot Birgit Nilssons stipendium.

Birgit Nilsson hade en sådan otroligt bred repertoar. Det som Hillevi kommer att bjuda på är bland annat nordiska romanser och flera av Birgit Nilssons operaarior.
Hon säger att Birgit Nilssons röst var ovanlig.
– Den var som en varm svetslåga som bara fyllde allting, även om sjöng pianissimo så fyllde den så fyllde den hela operan på ett sätt som inga andra röster gjorde.

Vid konserten kommer Hillevi att ackompanjeras av Majsan Dahling på piano.
I samband med konserten kommer även Hillevi Martinpeltos musikstipendium att delas ut. Bakom stipendiet, som i år är på 20 000 kronor, står Stiftelsen Hillevi Martinpelto Lions Club Hedemoras Musikfond.
– I år är det 21 år sedan vi delade ut första stipendiet.

Hillevi säger att stipendiet har inneburit att hon knutit sig närmare Hedemora på ett annat vis än tidigare, detta trots att hon är född och uppvuxen på orten. Stipendiet kan sökas av unga personer med anknytning till Hedemora.

Den som får ta emot årets stipendium är cellisten Rosanna Grezel. Hillevi säger att cello är ett sådant vackert instrument och det instrument som liknar rösten mest.
På samma sätt som Hillevi beskriver Birgit Nilsson som en generös person så delar Hillevi med sig av sina kunskaper och erfarenheter till Rosanna.
– När man är ung så är man ganska rädd för att göra fel och då håller man tillbaka sina impulser lite grann, så kände jag att det var, man vågade inte blomma till 100 procent, säger hon.
– Det är så viktigt att man tänker att jag ska ge något till de som lyssnar, att man ska uppleva något härligt tillsammans. Om man försöker komma över det då blir det inte lika mycket nervositet.

I samband med konserten kommer Rosanna att ge några smakbitar av sin musik, riktigt vad det blir är inte klart utan får bli en hemlighet fram till dess.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 35 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS