ANNONS

Anders Lindén projektledare för HoloLens och Jonas Stjernström, utvecklare, båda från Nethouse Dalarna visar den nya tekniken som når de hemmasittande eleverna på deras planhalva.
Foto: Veronica Rigtorp

Hemmasittare får hjälp via länk

BORLÄNGE. HoloLens ska vara en hjälp – en länk mellan hemmasittarna och skolan – för att underlätta skolarbetet. Med den nya tekniken “tar man läraren till hemmet”.

Det låter som Science fiction, men det är på riktigt. Deltagarna vid föreläsningen Check it out är imponerade när de får testa HoloLensen i verkligheten. Markus Andrén från Tunabyggen provar HoloLensen.
– Roligt men ovant. Förvånansvärt lättillgänglig teknik.
Markus ser direkt användningsområden för Tunabyggen.
– Vi skulle kunna använda den för att överbrygga språkbarriärer. Då bilder berättar mer, kan vi hjälpa våra hyresgäster genom att vara tillgängliga närmare. Vi kan också hjälpa varandra vid komplicerade problem genom fjärrhjälp av experter vid svåra tekniska installationer.

Anders Lindén, projektledare på Nethouse i Borlänge, har hand om HoloLens -projektet och börjar med att berätta bakgrunden till det pilotprojekt som blev klart så sent som i december.
Projektet utgick från en vision att skapa möjligheter för de elever som i dag inte går till skolan av olika anledningar, så som fobi, mobbing eller sjukfrånvaro. Dessa ska kunna få adekvat undervisning i hemmet för att senare kunna gå till skolan utan att ha halkat efter för mycket.

Idag är det 1700 elever som inte går till skolan, och är så kallade hemmasittare.
Kraven blir större och större. Eleverna halkar efter mer och mer. Vilket skapar stora problem för dem att komma tillbaka till skolan och undervisningen.
Peter Svensson, rektor i Karlskoga, är visionären bakom projektet. Han fick i november 2016 se HoloLensglasögonen och tänkte direkt att det skulle vara ett bra sätt att nå hemmasittarna genom att ta läraren till hemmet.

Han tog kontakt med Alfred Nobels Science park, där Anders Lindén verkar. I maj 2017 fick de klartecken för ett pilotprojekt.
Projektet har sedan utgått ifrån glasögon-headsetet HoloLens med AR (förstärkt verklighet) som ser rummet personen är i, precis som rummet är. Prototypen (HoloLens glasögonen) är numer en färdig produkt och säljs konventionellt.

Därefter har teamet lagt till tre plattformer som samarbetar: lärarens whiteboardapplikation, projektorapplikation och elevens uppgiftsapplikation.
Genom detta kan läraren och eleven jobba tillsammans i realtid, i sin egen miljö utan att vara på samma ställe fysiskt.

Publicerad i Annonsbladet  (Borlänge) vecka 07 2018

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS