ANNONS

Ragnar Nåhem i Grangärde tilldelas det Björkmanska kulturpriset. “Jag har ömmat för den här bygden sedan jag flyttade hit för ett 20-tal år sedan”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Hembygdsvän får Björkmanska kulturpriset

GRANGÄRDE. Ragnar Nåhem tilldelas det Björkmanska kulturpriset 2022. Det har kultur- och samhällsutvecklingsnämnden beslutat. – Jag känner mig prisvärd och mycket hedrad, säger han.

Ragnar Nåhem är född i Falu kommun och har också bott många år i Borlänge. Till Grangärde flyttade han tillsammans med hustrun Marianne Gottfridsdotter Nåhem 2003.
– Kopplingen hit var att vi har barn och barnbarn här. Vi stortrivs i Grangärde som är en fantastisk fin bygd som jag ömmar för. Jag måste säga att det förlänger livslängden att bo vackert, säger Ragnar som själv precis har passerat 80-strecket.
Kultur, historia och hembygdshistoria har alltid fascinerat pristagaren vilket gjorde att han direkt började engagera sig i hembygdsrörelsen på orten.


– Det föll sig ganska naturligt. Ett jättebra sätt att lära känna en nya ort är att anmäla sig som guide, konstaterar han.
Björkmanska kulturpriset delas i första hand ut till en Ludvikabo som gjort förtjänstfulla insatser inom hembygdsvården.
Några av skälen till att Ragnar Nåhem får priset är att han varit representant för Grangärdebygden som ett av besöksmålen i Ekomuseum Bergslagen. Han är också utbildad och flitigt nyttjad guide bland besöksmålen i bygden, skriver Ludvika kommun på sin hemsida.
“Dessutom är han ordförande för stiftelsen Herman och Margit Dalnes minne, Tuvatorp, som har hand om konstnärshemmet i Norrbo.”
Prissumman för år 2022 är på 115 000 kronor. Ragnar har ännu inte säkert bestämt vad han ska göra för pengarna som delas ut på fredag, men när tidningen pratar med honom i telefon sufflerar hustrun som sitter bredvid:
– Hon tycker att jag ska bjuda henne på spa och det kan jag väl tillstå att är en bra idé, säger pristagaren.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS