Föreläsningen “Kickarnas Kamp” hölls av “Lyxfällan”-profilerna Magnus Hedberg och Patrik Wincent.
Foto: Pär Sönnert

Helhetsgrepp om problematiken med mobilberoendet

AVESTA. I samband med föreläsningen “Kickarnas Kamp” tog Domarhagsskolan i Avesta ett helhetsgrepp kring det mobilberoende som många av eleverna har.

– Flera av eleverna tycker själva att mobilen tar för stor plats och att den har blivit ett problem, säger rektorn Monica Anderstedt.
Rektorn berättar att de ser ett ökat mobilberoende bland eleverna på Domarhagsskolan.
– Det är många som inte kan släppa telefonen och därför är vakna sent på nätterna och sedan sover dåligt, säger Monica Anderstedt.
Därför valde man att i samband med föreläsningen “Kickarnas Kamp”, med “Lyxfällan”-programledarna Magnus Hedberg och Patrik Wincent att göra en heldag på temat.
– Vi såg chansen att göra något mer. Vi har engagerat elevrådet och några av dem fick träffa Magnus och Patrik och diskutera dessa frågor, berättar Monica Anderstedt.
Efter föreläsningen togs ett helhetsgrepp på problematiken, utifrån flera utgångspunkter.
– Vi hade vi ett pass inom matematik där vi gick igenom vad ett sms-lån är och hur det fungerar med ränta, så att de ser hur mycket beloppen växer med ränta. Sedan hade vi NO om hur hjärnan fungerar och hur vi påverkas av våra skärmvanor, bland annat hur viktigt det är med sömnkvalitet. Eleverna fick även tips på hur de kan förbättra sin sömn. Vi pratade även om dopamin, belöningssystemet i hjärnan, och hur vi påverkas av det, säger Monica Anderstedt.

På Domarhagsskolan används mobillådor där eleverna får lägga sina mobilen vid lektionens slut, för att sedan få tillbaka den efter lektionens slut. “Det finns elever som mår riktigt, riktigt dåligt över att behöva lämna ifrån sig sin mobiltelefon, även om de vet att de snart får tillbaka den igen”, säger rektorn Monica Anderstedt. Foto: Pär Sönnert

Eleverna fick slutligen skriva en berättelse av sina lärdomar under dagen.
– Flera av eleverna tycker själva att mobilen tar för stor plats och att den har blivit ett problem. Det finns även elever som reagerat på att vuxna har mycket skärmtid och att de då själva insett hur mycket tid de tillbringar framför skärmen, säger Monica Anderstedt.
På Domarhagsskolan använder så kallade mobillådor där eleverna får lägga sina mobilen vid lektionens slut, för att sedan få tillbaka den efter lektionens slut.
– Det finns elever som mår riktigt, riktigt dåligt över att behöva lämna ifrån sig sin mobiltelefon, även om de vet att de snart får tillbaka den igen. På Johan-Olovskolan i Horndal gör man på ett annat sätt. Där lämnar barnen in sina telefoner vid skoldagens slut och får tillbaka dem när skoldagen är slut, säger Monica Anderstedt.

Publicerat i Annonsbladet Dalarna, Avesta/Norberg v4

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS