ANNONS

Helena Duroj från Hedemora har gett ut sin första roman, “Hundra år av hemlängtan”. Hon har hämtat inspiration från en gård utanför Hedemora som hennes pappa växte upp på.

Helena släpper sin första roman – hämtade inspiration från gård utanför Hedemora

HEDEMORA Efter att ha gett ut tre diktsamlingar och en enaktare debuterar Helena Duroj från Hedemora nu som romanförfattare. “Jag trodde aldrig att jag skulle kunna skriva en roman, men det gick, säger hon.

Boken i fråga heter “Hundra år av hemlängtan” och gavs ut på förlaget Vulkan i februari.
– Den handlar om en gård i en fiktiv ort i dalabergslagen. Jag döpte orten till Brusala, ett namn som jag hämtade från Karlfeldt. Men sedan fick jag lära mig att det finns ett riktigt Brusala mellan Borlänge och Falun. Orten i boken är dock helt påhittad, betonar Helena Duroj.

Hon är född och uppvuxen i Solna där hon bodde i många år innan hon flyttade till Hedemora 2009.
– Min pappa kommer härifrån och han växte upp på en gård utanför Hedemora. Jag har hämtat inspiration till gården i boken från den gården. Pappa har berättat mycket om hur det var och jag har även läst många av de brev som min farmor skrev om hur pappa hade det på gården när han var liten, säger Helena Duroj.

Handlingen i boken kretsar kring gården och alla människor som kommer och går där.
– Det är en slags släktroman, berättad ur husets synvinkel. Hur nästa generation tar över och hur människorna och samhället förändras under ett sekel. Att man i början mest kommunicerar via brev och senare kan hålla kontakten med hela världen via e-mejl, säger Helena Duroj.

Boken utspelar sig mellan 1913 och 2013 och Helena Duroj har bland annat skildrat hur mycket jordbruket förändrats under den tiden.
– Gården heter Erks-gården och släkten heter Erks. Men det är också påhittat och alla karaktärer är uppdiktade och hopblandade, säger Helena Duroj.

Hon tycker att det är svårt att kategorisera boken i en genre.
– Det är ingen deckare, thriller eller spänningsroman. Och det är inte heller någon jäkla må bra-bok. Det är en vanlig roman, om man kan säga så.

Tidigare har hon gett ut tre diktsamlingar och en enaktare men detta är första gången som hon ger ut en roman.
– För några år sedan trodde jag aldrig att jag skulle kunna skriva en roman, men det gick. Jag höll på i perioder med boken, både före 2013 då boken slutar och efter 2013. Däremot har jag väldigt svårt att skriva ur fantasin, jag måste ha något verkligt att utgå ifrån. Jag måste läsa på för att få inspiration, som med min farmors sparade brev, säger Helena Duroj.

Hon har märkt av att det är svårt att bli utgiven, som helt ny romanförfattare.
– De större förlagen har så små marginaler att de hellre går på de etablerade författare som de vet säljer. De ger hellre ut deckare, kokböcker eller må bra-böcker än vågar satsa på någon oetablerad. Bokhandeln här i Hedemora har tagit in min bok och den finns även på biblioteket. Jag har även försökt kontakta bibliotek i grannkommunerna men de har inte nappat ännu, säger Helena Duroj.

Har du några planer på fler romaner?
– Nej, däremot skulle jag gärna komma i gång med min poesi igen, men det går trögt. Jag lever nog ett alltför balanserat liv i dag för det. Livet behöver vara lite stormigt och oroligt för att det ska bli bra poesi, säger Helena Duroj.

Helena Durojs tips till den som vill skriva en roman:
Läs mycket och skriv mycket. Det tar tid att lära sig hantverket, att skriva.
Utgå från det som är viktigt för dig, saker som du är intresserad av.
Det är samma sak om du vill skriva poesi, man måste ha en grund av sådant som är viktigt för en själv.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 20, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS