ANNONS

Psykologen och författaren Helena Kubicek Boye återvänder till Säter, både litterärt och fysiskt. Inom kort släpps hennes tredje deckare som utspelar sig i Säter.
Foto: Bengt Alm

Helena återvänder på nytt till Säter

SÄTER Psykologen och författaren Helena Kubicek Boye återvänder till Säter, både litterärt och fysiskt. Inom kort släpps hennes tredje deckare som utspelar sig i Säter.

2018 kom “Innan snön faller” och 2019 uppföljaren “Den ljusaste natten”. Den 21 januari släpps “Kallare än is”, den tredje spänningsromanen som Helena Kubicek Boye har skrivit om psykologen Anna Varga.
– I de två första böckerna jobbade hon på rättspsyk men i den tredje jobbar hon inom öppenvårdspsykiatrin i Säter, vilket jag själv har gjort. När jag presenterade min idé för förlaget Bokfabriken så pratade vi direkt om att det skulle bli flera böcker i serien, berättar Helena Kubicek Boye.

Hon har som sagt erfarenhet av Säter i allmänhet och sjukhusområdet på Skönvik i synnerhet.
– Jag jobbade inom öppenvårdspsykatrin i Säter, för drygt tio år sedan. Sedan jobbade jag på Skönviks smärtrehab samt inom psykiatrin i Borlänge. Numera bor jag i Malmö och det är av lite egoistiska skäl som jag valde att förlägga handlingen i böckerna till Säter, det ger mig nämligen ett skäl att återvända till Säter, säger Helena Kubicek Boye.

När hon sökte sig till Dalarna efter studierna i Lund var förhoppningen att komma till en plats som hade lite historia.
– Jag åkte upp för intervjun och blev direkt förtjust i Säter. Man får bättre kontakt med alla enheter när man jobbar på ett sjukhus i en mindre stad och sedan tyckte jag att det var så vackert i Säter att jag kände att jag ville bo där.
Hon bodde i Säter och Bispberg innan flyttlasset gick vidare till Falun och sedan till Malmö.
– Vårt första barn är fött i Falun men sedan lockade det att återvända till Skåne. Jag har dock släkt kvar i Falun, berättar Helena Kubicek Boye.

Även om böckerna är fiktiva så har hon med ett par händelser från verkligheten, bland annat händelserna kring Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han numera åter heter.
– Personer som jag jobbar med brukar säga “Hamnar jag i dina böcker nu?” och skratta lite. Allt det där med Quick började uppdagas efter att jag hade lämnat Säter. Jag har nämnt Quickfallet lite i mina tidigare böcker, hur det påverkade folk som jobbade på sjukhuset och så. Den nya boken är som en fiktiv bok som utspelar sig efter att Quickfallet uppdagats, säger Helena Kubicek Boye.

Den 31 januari återvänder hon till Säter för att delta i en företagarfrukost på Biograf- och TV-museet och hon ska även signera böcker under vistelsen i Säter.
– Det har hänt att det har kommit fram folk på mina signeringar och berättat att de har suttit på Säter, säger Helena Kubicek Boye som gillade spelfilmen “Quick”, som handlar om Quickfallet, som hade biopremiär i höstas och nyligen belönades med flera Guldbaggar.
– Det har funnits intresse för att filmatisera även mina böcker. Men jag tror att Quickfilmen har spelats in någon annanstans, jag kände inte igen miljöerna. Om det skulle bli film av mina böcker så skulle jag önska att den spelades in på Skönvik, med de vackra miljöer som finns där, säger Helena Kubicek Boye.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 4, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS