ANNONS

Agnes Gotthardsson, Elvira Lindberg och Ella Perers, från klass 8A på Vasaskolan i Hedemora, är klara för riksfinalen i Teknikåttan.
Foto: Pär Sönnert

Hedemoratjejerna om finalplatsen i Teknikåttan

HEDEMORA Det gick vägen för Agnes Gotthardsson, Elvira Lindberg och Ella Perers. Tjejerna från klass 8A på Vasaskolan i Hedemora är klara för riksfinalen i Teknikåttan.

Efter segern i regionfinalen, som avgjordes på en utslagsfråga, var det inget snack om saken när Agnes Gotthardsson, Elvira Lindberg och Ella Perers tävlade i rikssemifinalen i Teknikåttan.
– Den här gången blev det inte alls lika jämnt. Det började jämnt men vi tog tidigt ledningen och den ökade bara under tävlingens gång tills vi vann, hälsar trion.
De tycker att nivån på frågorna var ungefär densamma som vid regionfinalen.
– Men vi tyckte nästan att flera av dem var lättare för att de handlade om saker vi hade ganska bra koll på, säger tjejerna som nu laddar inför riksfinalen som avgörs torsdagen den 20 maj.

Hur ska ni förbereda er inför riksfinalen?
– Vi ska träna på fåglar eftersom det har varit vår akilleshäl hela tävlingen. Vi kommer att försöka plugga på lite allt möjligt, men det är ganska svårt eftersom vi inte har någon aning om vad det kommer för typ av frågor då de är inom ett så brett område. Vi ska framför allt förbereda oss mentalt eftersom upplägget på finalen är ganska annorlunda jämfört med de tidigare tävlingarna som varit på distans, hälsar Agnes Gotthardsson, Elvira Lindberg och Ella Perers.

Fakta:
Teknikåttan är en rikstäckande frågetävling i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta. Det huvudsakliga syftet med tävlingen är att väcka intresset för de ämnena bland både flickor och pojkar, stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka deras självförtroende.
Teknikåttan startade 1993 vid Linköpings tekniska högskola. Sedan dess har intresset för att delta ökat från år till år.
I dag är Teknikåttan rikstäckande och indelad i elva regioner, där en högskola eller ett universitet i varje region ansvarar för tävlingarna och för kontakterna med landets åttondeklassare och deras lärare. Från och med år 2000 har landets alla åttondeklassare kunnat delta i kvaltävlingen.
Källa: www.teknikattan.se

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 20, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS