ANNONS

Hedemoratjejerna Klara Larsson och Evelyn Haglund laddar som bäst för sin största tävling hittills. Nästa vecka tävlar de i Jönköping Horse Show.
Foto: Linda Larsson och Carolina Östlund

Hedemoratjejer tävlar i Jönköping Horse Show: “En dröm som går i uppfyllelse”

HEDEMORA Hedemoratjejerna Klara Larsson och Evelyn Haglund laddar som bäst för sin största tävling hittills. Nästa vecka tävlar de i Jönköping Horse Show. “Det är så sjukt att vi ska vara i samma stall och tävla på samma arena som världsettan Peder Fredricson”, säger tjejerna.

Jönköping Horse Show avgörs på Elmia i Jönköping den 27-31 oktober. Två unga Hedemoratjejer har kvalat in till tävlingarna; 16-åriga Klara Larsson i hoppning och 13-åriga Evelyn Haglund i dressyr.

Båda rider på D-ponnys, Klara på Nightshade och Evelyn på Hollywood Barbie Q. Kvaltävlingarna sker lördagen den 30 oktober och så är finalerna dagen efter.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse att få tävla i en så stor tävling, säger Evelyn Haglund som har kvalat in genom att vinna en av de fem kvaltävlingarna som hållits.
– Så vi blir fem som tävlar i min klass i Jönköping, förklarar hon.

Evelyn Haglund, från Hedemorabygdens Ridklubb, har kvalat in till Jönköping Horse Show. Hon tävlar i dressyr på D-ponnyn Hollywood Barbie Q. Foto: Carolina Östman

Klara Larsson har i stället kvalat in genom att plocka poäng under en kvalperiod.
– Det har hållits tävlingar mellan den 10 juni och den 3 oktober och man fick poäng för alla pallplatser. Sedan räknades den sammanlagda poängen fram. Vi är 15 som tävlar i min klass i Jönköping. Hopptävlingar går ju lite snabbare än dressyr så vi är fler än i dressyren, berättar hon.

Hur ska ni ladda inför tävlingen, med mycket träning eller mycket vila?
– För min del har vi haft en träningsplanering med mycket träning veckorna före tävlingen och så lite mer lugnt före tävlingen där vi fokuserar på att bygga upp och samla energi, säger Evelyn Haglund.
– Vi tänker likadant. Det är inte bara jag som ska orka, även hästen ska orka. Det blir rätt lugnt sista veckan, bara lite träning på onsdagen och så åker vi ner på fredagen, säger Klara Larsson.

Klara Larsson, från Hedemorabygdens Ridklubb, ska tävla i Jönköping Horse Show. Hon tävlar i hoppning, på D-ponnyn Nightshade. Foto: Linda Larsson

De båda har ridit sedan de var små. Dessutom började båda två att tävla för fem år sedan, år 2016, och då representerar de Hedemorabygdens Ridklubb.
– Jag började på ridskola när jag var 5 år och nu är jag 13, säger Evelyn Haglund.
– Och min mamma har alltid haft häst så jag har ridit hela mitt liv, säger Klara Larsson.

Båda tjejerna betonar att det är en stor merit bara att ha kvalificerat sig för tävlingen. Och det är något som de ser fram emot lite extra, nämligen att delta i samma tävling som Peder Fredricson, nybliven världsetta i hoppning och som vann både ett individuellt OS-silver i Tokyo i somras samt OS-guld i laghoppningen, tillsammans med Malin Baryard och Henrik von Eckermann.
– Det är så sjukt när man tänker efter, vi ska tävla på samma arena som Peder Fredricson, världens bäste hoppryttare, säger Klara Larsson.
– Ja, det är helt sjukt att vi ska vara i samma stall som honom, säger Evelyn Haglund.

Vad har ni för målsättning med Jönköping Horse Show?
– När man väl har tagit sig till en så stor tävling så spelar det egentligen inte så stor roll hur det går. Men det är klart att man alltid satsar på vinst i alla tävlingar som man ställer upp i, säger Evelyn Haglund.
– Jag anmälde mig på kul och sedan kvalade jag in. Fast givetvis siktar jag på att vinna nu. Det kräver mycket fokus och energi att tävla, jag stänger av allt runtomkring. Men jag har aldrig åkt till en tävling och ställt några krav på mig själv, det ska bara vara kul att tävla, betonar Klara Larsson.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 43, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS