ANNONS

Fredrik Hultqvist gör musik under artistnamnet “Q”. “Jag fick inte alls till låttexterna i början men sedan släppte det”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Hedemoras egen “Q” mixar känslor och minnen i sin musik

HEDEMORA “Q” är inte bara namnet på den kreative uppfinnaren i James Bond. Det är även artistnamnet som den, lika kreative, Hedemorabon Fredrik Hultqvist gör musik under. “Musiken är en rolig hobby men det är klart att man drömmer om att kunna jobba bara med musik”, säger han.

För ett par år sedan började Fredrik Hultqvist att göra egen musik “på allvar”, som han uttrycker det.
– Jag var med i en novemberutmaning som skivbolaget CRS Records höll i, som handlade om att boosta sig själv. Jag fick inte alls till låttexterna i början men sedan släppte det. Nyligen har jag även börjat mixa och mastra låtar, berättar Fredrik när vi träffas på den grönskande innergården i Backa strax utanför Hedemora.

Vad handlar din musik om?
– Det är mest en blandning av känslor och minnen. Jag skriver mest på svenska, men även lite på engelska, säger Fredrik Hultqvist som rör sig i genren rap/hiphop och både rappar och sjunger i sina låtar.
– Jag fastnade för rap när Eminem slog igenom. Sedan började jag lyssna mycket på svenska artister som Maskinen, Frej Larsson och Snook. De var inspirerande för mig.

När du gör musik, börjar du med låttexten eller med själva musiken?
– Oj, det var en bra fråga. Oftast börjar jag nog med beatet, själva musiken. Det finns lånebeats som man kan utgå från men jag har även börjat skriva egna beats. Det gäller oftast att hitta en refräng som passar till beatet och sedan kan man börja jobba med att hitta rimmen. Jag lyssnar mycket på andras låtar, för att lära mig hur man kan strukturera upp en låt, säger Fredrik Hultqvist.

Hittills har han gett ut sju låtar, via olika streamingplattformar. Totalt har han över 25 000 lyssningar på sin musik.
– Så det börjar hända saker. Min senare låt “Minnas dig för alltid” släpptes nyligen och fick 5 000 lyssningar första veckan.

Artistnamnet “Q” kommer av bokstaven Q i efternamnet. Men Fredrik har insett att det fanns vissa svårigheter med att välja ett så kort artistnamn.
– Om man skriver in “Q” på Spotify så kommer Queen upp som första träff. Och de har ju gjort några låtar… Sedan finns det fler band och artister som börjar på Q, så det kan vara lite svårt att söka reda på mig. Men jag får stå mitt kast, säger Fredrik Hultqvist.

När han var yngre så sjöng han i kör, vilket gör att han har lite scenvana. Men att uppträda inför publik som soloartist har han ännu inte gjort.
– Det skulle kännas läskigt att stå själv på scenen, man vill ju inte bli utbuad av publiken. Så det kanske är något positivt av coronapandemin, att jag inte ens kan få frågan om att spela live. Det kanske kan bli aktuellt senare, när pandemin är över. Vi får se, säger Fredrik Hultqvist.

Via CRS Records har han lärt känna andra musiker och de hjälps åt att peppa och tipsa varandra. Han nämner Dan Brynefall och Linnéa Englund som två exempel.
– Vi har ett jättefint samarbete i CRS. Vi har en Facebookgrupp där vi kan hjälpa och stötta varandra. Vi kan bolla idéer och hjälpas åt, exempelvis om någon behöver sångpålägg på en låt. Det är väldigt bra feedback, säger Fredrik Hultqvist.

Musiken är både en hobby och en dröm om något mer än så.
– Jag ser musiken som en rolig hobby men det är klart att man drömmer om att kunna jobba med detta, att man inte åker till sitt dagjobb utan kan jobba med musik varje dag. Men det är klart att det finns många som drömmer om att kunna försörja sig på musiken, säger Fredrik Hultqvist.

Dagligen snappar han upp ord och uttryck som han använder i sin musik.
– Häromdagen var det en kollega som sade en grej som jag skrev upp på en gång. När man är kreativ och intresserad av att skriva texter så snappar man upp sådant i vardagen, säger Fredrik Hultqvist.

Fredrik Hultqvist
Ålder: 32 år.
Bor: I Backa, strax utanför Hedemora. Jag är född i Intrånget och uppvuxen i Garpenberg och Hedemora.
Familj: Femårige sonen Liam.
Yrke: Undersköterska på ett äldreboende i Hedemora.
Intressen: Musik, design (jag designar mina egna omslag), och så gillar jag att meka med bilar.
Aktuell: Gör musik under artistnamnet “Q”. Finns bland annat på Instagram, under namnet @HLTQVST.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 25, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS