ANNONS

Agnes Gotthardsson, Elvira Lindberg och Ella Perers, klass 8A på Vasaskolan i Hedemora, kammade hem regionfinalen i Teknikåttan. Det blev även seger i rikssemifinalen och nu väntar riksfinalen för trion. Finalen avgörs den 20 maj.
Foto: Pär Sönnert

Hedemoraåttor bäst i länet i Teknikåttan – klara för riksfinal

HEDEMORA Agnes Gotthardsson, Elvira Lindberg och Ella Perers, klass 8A på Vasaskolan i Hedemora, kammade hem regionfinalen i Teknikåttan. – Det avgjordes med en utslagsfråga, säger Elvira Lindberg. Efter att Annonsbladet gått i tryck stod det även klart att trion gått vidare från rikssemifinalen och är klara för riksfinal.

När Vasaskolans klass 8A skulle ta ut sitt lag till Teknikåttan så frågade läraren trion Agnes Gotthardsson, Elvira Lindberg och Ella Perers om de ville ställa upp.
– Och det vill vi ju, om det var okej för våra klasskamrater att vi blev uttagna, berättar tjejerna.

Vi träffas utanför Vasaskolan. Tjejerna studerar på distans, på grund av smittspridningen av coronaviruset, men har tagit en paus för att prata om framgångarna i Teknikåttan den 22 april.
– Det var frågor om allt möjligt inom bland annat teknik, säger Ella Perers.
– Vi möttes klass mot klass. Det blev även frågor om matematik och NO. Frågorna blandades mellan snabba frågor och uppdrag, berättar Agnes Gotthardsson.
– Bland annat skulle vi para ihop rätt metall med rätt egenskap, säger Elvira Lindberg.

Trion ställdes mot Söderbaumska skolan från Falun i slutskedet av regionfinalen. Och det blev jämnt.
– Det avgjordes med en utslagsfråga. Vi fick se en traktor som var byggd i lego och skulle gissa hur många legobitar som traktorn bestod av, berättar Elvira Lindberg.

Gissningen var så bra att Vasaskolan vann regionfinalen och kvalificerade sig till rikssemifinalen som avgörs den 6 maj. Trion tror dock att det blir svårt att “träna” inför den tävlingen.
– Ja, helst ska man ju bara kunna allt, säger Elvira Lindberg.
– Det går inte att plugga till detta, men vi ska försöka att läsa på lite allmänt om dessa ämnen. Kanske extra mycket om rymden, det var en hel del frågor om rymden, säger Ella Perers.
– Det är nog viktigt att vi är utvilade till finalen, säger Elvira Lindberg.

Trion tycker att det är kul med teknik, även om det inte är favoritämnet hos någon av dem.
– Vi får se vad vi ska välja för program till gymnasiet sedan, säger de.

Klasskamraterna kunde också följa regionfinalen, som publik via programmet Teams, som man bland annat kan ha videosamtal via.
– Vi såg tidigare på gamla tävlingar av Teknikåttan och då var det väldigt många praktiska moment, men det går ju inte att göra det just nu. I stället blir allt via Teams, säger Ella Perers.

Fotnot: Dagen efter att Annonsbladet gått i tryck, med den här artikeln, stod det klart att trion även vunnit rikssemifinalen och gått vidare till riksfinalen som avgörs den 20 maj.

Fakta:
Teknikåttan är en rikstäckande frågetävling i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta. Det huvudsakliga syftet med tävlingen är att väcka intresset för de ämnena bland både flickor och pojkar, stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka deras självförtroende.
Teknikåttan startade 1993 vid Linköpings tekniska högskola. Sedan dess har intresset för att delta ökat från år till år. I dag är Teknikåttan rikstäckande och indelad i elva regioner, där en högskola eller ett universitet i varje region ansvarar för tävlingarna och för kontakterna med landets åttondeklassare och deras lärare. Från och med år 2000 har landets alla åttondeklassare kunnat delta i kvaltävlingen.
Vi vill visa att det finns alternativa vägar till kunskap. Genom att relatera till vardagsnära teknik och genom att anlägga nya perspektiv på naturvetenskapliga fenomen lockas eleverna att ge kloka svar på kluriga problem. Därigenom stärks också elevernas tilltro till sitt eget sunda förnuft.
Källa: www.teknikattan.se

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 19, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS