ANNONS

Peter Gustafsson, Lena Borgs och Sylvia Lundevall gläds åt den uppsnyggning och upprustning som gjorts av Hedemora gammelgård de två senaste åren.
Foto: Mikael Eriksson

Hedemora gammelgård har rustats

HEDEMORA. Hedemora gammelgård har under de två senaste åren rustats. Bland annat har storstugan fått nytt tak och förstukvisten renoverats. Och det tack vare eleverna på byggprogrammet.

– Det har hänt mycket på gammelgården de senaste två åren. Peter Gustavsson från styrelsen för gammelgårdsföreningen gläds åt allt som blivit gjort.
– Mycket är det tack vare eleverna på byggprogrammet, säger han.
Han säger att gammelgården kräver en hel del insatser och att många av föreningens medlemmar är pensionärer och inte orkar med allt som krävs.
– Jag har en fantastisk styrelse som fixar mycket saker men ändå räcker vi inte riktigt till, säger ordförande Lena Borgs.

Vid ett möte med kommunen i våras om samverkan kläckte Lennart Mångs idén om att gammelgården kunde ta hjälp av eleverna på Martin Koch gymnasiets byggprogram för att kunna åtgärda lite saker.
Gammelgården vände sig till byggprogrammet som vara med på noterna. En önskelista ställdes samman som överlämnades och Peter Gustafsson kan nu konstatera att man i stort sett fått samtliga sina önskning uppfyllda.

Tillsammans med Lena Borgs och Sylvia Lundevall vandrar han omkring bland byggnaderna och låter sig imponeras av det som blivit fixat.
– Vad fort det gått, säger han.
Och det är inte bara stora saker som förstukvisten till storstugan som eleverna fixat. Även mindre men ack så för intrycket viktiga saker. Han pekar på en lyktstolpe som målats svart och därmed smälter bättre in i miljön.

En del saker återstår, som bron in till trösklogen och trappen upp till hantverksstugan. Men det är också på gång och ska bli klart.
Dessutom har man via sponsorer fått en ny flaggstång och en ny badbrygga med badstege. Gärdesgården vid scenen har bytts ut.
– Vi är jättetacksamma, säger Lena Borgs.

De säger att föreningens ekonomiska resurser inte riktigt räcker till men den donation som man fått vid ett tidigare tillfälle gjorde det möjligt att förra året byta taket på storstugan.
Via kommunens arbetsmarknadsenhet har serveringen kunnat hållas öppen under sommaren.
– Kommunen har ju varit tillmötesgående på många sätt. Vi har även haft kontakt med lokal- och markavdelningen om vägar och uppsnyggning av toaletterna, säger Lena Borgs.

Dock finns det en del orosmoln. Det handlar då om folk som uppehåller sig på gammelgården. Det som est oroar om folk sitter och röker, något som skulle kunna ta en ände med förskräckelse så det är gamla träbyggnader och virket är torrt som fnöske.

Ett annat smolk i bägaren är att gammelgården drabbats av tre inbrott under de senaste två åren. Vid det senaste inbrott bröt sig någon eller några in i serveringshuset och plockade med sig mat, ipad och ett våffeljärn.
Som en följd av inbrotten har föreningen även sett över lås, nycklar, larm och märkning så att stöldrisken ska vara minimal.

Lena Borgs säger att drömmen är att kunna ha gården än mer levande. De hoppas nu att Hedemoraborna hör av sig med idéer om vad gammelgården kan användas till och hur man kan utveckla den vidare.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 43 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS