ANNONS

Med sina 75 år är Jonas Carlgren (M) äldst i Hedemoras kommunfullmäktige.
Foto: Mikael Eriksson/Arkiv

Hedemora Dalarnas äldsta stad

SÖDRA DALARNA. Hedemora styr de äldre. Avesta och Säter har valt att satsa på de något yngre. Det är något som framgår om man tar en närmare titt på kommunfullmäktiges ledamöter.

Hedemora lever upp till epitet Dalarnas äldsta stad. Detta då Hedemora har det äldsta kommunfullmäktige i den södra länsdelen. Säter däremot har det yngsta. Avesta hamnar mittemellan.

Medelåldern på Hedemoras 39 ledamöter är 56,64 år, Avesta 55,46 och Säter 52,0.
Hedemora har även det äldsta presidiet. Ordförande Berndt Nygårds (S) och vice ordförande Jonas Carlgren (M) är båda 75 år medan 2:e vice ordförande Solbritt Andersson (V) är 72 år, det ger vid hand att deras sammanlagda ålder är 222 år och snittåldern 74.
Avesta har satsat på ett betydligt yngre presidium. Här är snittåldern 47,7 år. Ordförande Blerta Krenzi (S) är 30 år, 1:e vice ordförande Patrik Sundin (S) 50 år och 2:e vice ordförande Karin Perers (C) 63 år.

Presidiet i Säters kommunfullmäktige har en snittålder på 54 år. Här är 2:e vice ordförande Christer Eriksson (M) äldst med sina 61 år, följd av ordförande Abbe Ronsten (S) 54 år och 1:e vice ordförande Niclas Bodin (C) 47 år.

Avesta och Hedemora har flest 70-åringar i sina kommunfullmäktige. 10 av ledamöterna har passerat de 70, och med sina 78 år är Lars-Åke Carlsson (C) den äldsta ledamoten i de tre församlingarna.

Säter har flest 60-åringar, 12 ledamöter är det som är mellan 60 och 69 år gamla.
Den yngsta ledamoten återfinns i Hedemora och det är 20-åriga Joanna Gahnold som företräder Kommunlistan. Hedemora och Säter har tre ledamöter som inte passerat 30, Avesta har en.

Tittar man på hur jämställt det är i de olika fullmäktige så är det dött lopp mellan Avesta och Hedemora. Där är 54 procent av ledamöterna är män medan 46 procent är kvinnor. I Säter är 57 procent män och 43 procent kvinnor.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 04 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS