ANNONS

Hedemora Bevakning vill få till stånd en samverkan mellan de olika grupper som patrullerar i Hedemora, från vänster Aina Eriksson, Lars-Göran Karlsson, Stig Persson, Christina Larsson, Lars-Olov Gustavsson, Gun-Britt Landenberg och Christer Kärvemo.
Foto: Mikael Eriksson

Hedemora Bevakning vill samverka

HEDEMORA. Hedemora Bevakning vill samla alla grupper som nu är ute och patrullerar i Hedemora. De bjuder därför in till en samverkan.

De senaste helgernas händelser med rån, överfall och misshandel i Hedemora har fått många att reagera och agera. Fler initiativ har tagits för att få till stånd olika grupper som åker runt och bevakar Hedemora. Det gemensamma syftet är att skapa en säkrare och tryggare stad.
Hedemora Bevakning som på ideell basis, i mer än 15 års tid, har haft bilåkande patruller som kört runt sträcker nu ut sin hand och efterlyser en samverkan mellan alla de initiativ som tagits.
– Vi har en organiserad verksamhet och upparbetade kontakter med polis, kommun och företag, säger Lars-Göran Karlsson, styrelseledamot i den ideella föreningen.

Han säger att det handlar om att prata sig samman och att det går att hitta samverkansbitar.
– Vi skulle behöva bli 100 medlemmar, säger hans kollega Aina Eriksson.
I dag har föreningen ett 60-tal medlemmar men med fler som kan vara med så kan fler turer köras. Från början så var tanken att patrullera nattetid för att se och höra vad som syns. Men nu rullar man även övriga tider på dygnet.
– Vi har blivit mer flexibla när vi är ute och åker, säger Aina Eriksson.

Nattetid så har föreningen tillgång till en av kommunens elbilar, men en del medlemmar väljer att köra sin egen bil och får då ersättning för det. Under en nattlig patrullvända så hinner man avverka mellan 12 och 13 mil, och det är inte enbart de centrala delarna av stan som kollas av utan turerna går även runt till olika industri- och bostadsområden.

Turen inleds alltid med att polisen kontaktas så att de får information om vilka som är ute och åker, i vilken bil de åker och på vilket telefonnummer de kan nås.
– Det händer att vi blir uppringda av polisen som ber oss att hålla utkik efter några speciella individer eller fordon, säger föreningens ordförande Christer Kärvemo.

Han påpekar dock att de aldrig själva ska ingripa, utan uppgiften är att se och notera och lämna uppgifterna vidare till polisen.
Den som går med i föreningen förbinder sig till att delta i fem turer per år, men vill man åka mer så är det inget som hindrar.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 12 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS