ANNONS

Hedda Spendrups kommer med sitt första större öl på alla Systembolagen i maj.
Foto: Bo Joffer

Hedda häller upp framtidens öl

GRÄNGESBERG. Bryggmästare Hedda Spendrup, 24 år, kommer med sitt första öl i alla Sveriges Systembolag om en månad, det är ett annorlunda öl med vetekropp och citrustoner.

– Det känns stort, säger hon om ölet som kommer att bryggas i Grängesberg och finnas på hyllorna i maj.
– Det är en väldigt friskt och en lättdrucken lager. Det smakar inte som ett veteöl utan mer som en frisk IPA (india pale ale). Den passar bra till sommaren, säger Hedda och berättar att hon tog fram receptet för ett år sedan och bryggde ölet på fat till restaurangkunder. Det blev så efterfrågat att det hade strykande åtgång och sedan föll Systembolagets provare i smaken.

Hedda Spendrup är med sina 24 år yngst i fjärde generationen som tagit över i familjeföretaget som leds av Fredrik Spendrup och har Johan som vice vd.
Och det är Hedda som driver på utveckling av framtidens öl:
– Det är kul med ölinnovation och att ta fram nya typer av öl.
Hedda är Sveriges yngsta bryggmästare och är “Certified Brewmaster” sedan 2015 på ”Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei” i Berlin i Tyskland.

– Första jobbet var ett sommarjobb 2013 på kundmarknadsavdelningen på huvudkontoret i Vårby, men jag har alltid varit intresserad av öl och jobbar nu på utvecklingsbryggeriet vi har i Vårby, berättar Hedda som gärna besöker familjens stora bryggeri i Grängesberg.
– Det blir fyra- fem gånger per år och jag lär mig alltid något nytt av våra duktiga medarbetare.

Jag ställer dumfråga om manligt och kvinnligt i bryggarvärden.
– Det är en fördom att tjejer gillar cider bättre än öl. Men det är sant att män och kvinnor har olika känsla för beska. Jag har hittills mest hållit på med småskalig bryggning med korta serier inom Brutal Brewing och gjort öl på fat. Ett av mina första öl var ett suröl, ett mangosuröl och ett annat med färsk annans som var på 11 procent, ett annat öl var i stilen New England IPA med ett halvt ton humle som ställde till det i Grängesberg…
Hon är mycket stolt över vad familjen byggt upp i Grängesberg, Hällefors, Vårby och på Gotland och extra stolt över doktoranden som Spendrup och ABB finansierar som ska forska mot våldsbejakande extremism vid högskolan Dalarna.
– De stör oss, vi har haft prideflaggor som rivits ned här i Grängesberg så det här tar vi allvarligt på.

Jämställdhet, öppenhet och hållbarhet är Heddas tre ledord:
– Det är näringslivet som måste leda arbetet om en hållbar värld och här på vårt bryggeri i Grängesberg lägger vi stort fokus på dessa frågor, bl a genom vår dravanläggning och biogasen. Vårt hållbarhetsarbete genomsyrar hela företaget. Men vi är en mansdominerad bransch som måste göra mer för att bli ett jämställt företag, säger Hedda som konstaterar att av bryggeriets 1000 anställda är över 700 män och det ändrar man inte på över en natt.

Bryggeriet som nu är ett av Sveriges största och sommarhuset på en ö i Södra Hörken är sådant som nästan hela familjen Spendrup dras till och efter Hedda så står nästa generation av Ulf och Jens barnbarn på tur att ta klivet in i bryggarvärlden.

Publicerad i Annonsbladet vecka 17 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS