ANNONS

Boksläpp av författaren Ann-Louise “Ebba” Ebberstein CTH-bok “Mössor och Människor”. En bok som inte berättar CTH hattfabriks historia utan även kvinnohistoria.
Foto: Veronica Rigtorp

Hatten av för CTH-bok

Boksläpp i all är och i alla dess former, men Ann-Louise “Ebba” Ebberstein tog sitt boksläpp för CTH-boken “Mössor och Människor” till nya höjder.

Amerikanska bluesartisten Brian Kramer sjöng och spelade bland annat en sång inspirerad av Ann-Louise tillgång till CTH Fabriksmuseum kallad She got the key to the hat factory. Landshövding Ylva Thörn höll tal, mat och dryck medtogs till bordsplaceringens förutbestämda plats, talen avlöste varandra och sist men inte minst bokens författare Ann-Louise Ebberstein berättade om jobbet med boken och tackade alla inblandade.
– För ungefär fem år sedan var jag här, då fick Ebba uppdraget att skriva boken och historien om CTH hatt- och mössfabrik, sa Landshövding Ylva Thörn.
och fortsatte:
– Känslan att komma in här. Man kan nästan känna människorna som jobbade här och andan som finns här.

Ylva Thörn avslutade med att tacka Ebba för det kulturarv hon lyfter fram i boken. Det är en viktig bok som berättar inte bara historien om hatt- och mössfabriken utan även kvinnohistoria.
– Fyra och ett halvt år har det tagit mig att skriva boken. En tid som varit både krokig och mycket upp och ner. Med min envishet kommer man långt, inledde Ann-Louise Ebberstein.
Hon läste också små stycken ur boken, vilket även andra gjorde.

En av de som i allra högsta grad var inblandad i boken är familjen Morin, där Ann-Sofie Morin är den som idag driver verksamheten i företaget CTH Ericson, som fortfarande producerar mössor och hattar.
– Jag fick låna boken lite tidigare och tänkte jag skulle titta på några sidor, men blev helt uppslukad av den. Ni måste köpa den, uppmanade Ann-Sofie Morin.

Boken beskriver kvinnoarbetarhistoria lika mycket som den beskriver CTH:s 135 år långa historia. Den ger också en inblick i dåtidens samhälle, genom många människors historier som lyfts fram.
“Kvar vid symaskinerna, i ekgolvets urgröpningar låg dammet från ylletygerna samlat.
På bordet intill stod en halvdrucken kopp med kallnat kaffe.
Genom ett fönster, som någon glömt stänga, kom en svag vind”.

Ur boken “Mössor och Människor” en bok om CTH hatt- och mössfabrik, en kvinnoindustri som sedan 1885 präglat Borlänge arbetarhistoria – en historia som inte berättats tidigare.

Gunilla Berglind och Christina Nikolai Hjerpe tittar i boken Mössor och Människor, dom är två av alla kvinnor som jobbat på CTH hattfabrik. I bakgrunden Ulla Särefors som berättar att hon jobbat 47 år på hattfabriken. Foto: Veronica Rigtorp
Boksläpp för “Mössor och Människor” skriven av författaren Ann-Louise Ebberstein.
Från vänster CTH:s vänförening Kent Vickström, författaren Ann-Louise Ebberstein, amerikanska bluesartisten Brian Kramer sjöng och spelade samt landshövding Ylva Thörn som höll ett varmt tal till Ann-Louise om vikten av hennes bok. Foto: Veronica Rigtorp
Författaren Ann-Louise Ebberstein välkomnar den celebra gästen Kristina Spegel. Carl Theodor Ericson som startade CTH var Kristina Spegels mammas farfar. Foto: Veronica Rigtorp
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS